X-Road® on avoimen lähdekoodin tiedonsiirtoratkaisu, jota käytetään Suomessa Suomi.fi-palveluväylän alustateknologiana. Nordic Institute for Interoperability Solutions (NIIS) on Suomen, Viron ja Islannin muodostama voittoa tavoittelematon yhdistys, joka vastaa X-Roadin kehittämisestä. NIIS on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen tehdä X-Roadista vastuullisin tiedonsiirtoratkaisu, joka kattaa kaikki ESG:n osa-alueet, ei vain ympäristönäkökulmaa. X-Road on Digital Public Good läpäistyään toistuvasti vuosittaisen arvioinnin Digital Public Goods Alliance -järjestön toimesta.
X-Road on käytössä 24 maassa, joiden lähtökohdat vastuullisuuteen ovat hyvin erilaiset. Osassa maista energiantuotanto on kokonaan hiilineutraalia tai -negatiivista, kun taas osassa maista energianlähteillä saattaa edelleen olla merkittävä hiilijalanjälki. Siksi kestävän kehityksen huomioiminen myös ohjelmistokehityksessä on merkittävää.
Sosiaalisen vastuullisuuden kannalta on merkittävää, että X-Roadia käyttävissä maissa ja alueilla asuu yli 550 miljoonaa ihmistä, joten ohjelmistokehityksessä on huomioitava myös eettinen näkökulma. Erilaisten näkökulmien huomioimiseen NIIS soveltaa viitekehyksenä YK:n kestävän kehityksen periaatteita (Sustainable Development Goals tai ”The 17 Goals”).
ESG on lyhenne englannin kielen sanoista Environmental, Social ja Governance. Sillä tarkoitetaan ympäristöön (E), yhteiskuntavastuuseen (S) ja hallintotapaan (G) liittyviä asioita. Käytännössä ESG on kehikko organisaation tai tuotteen ympäristövaikutusten ja sosiaalisten vaikutusten arviointiin. Puhuttaessa ESG:sta tuotteen yhteydessä, sillä yleensä tarkoitetaan ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvien tekijöiden arviointia tietyn tuotteen kohdalla sen elinkaaren aikana.
Kestävä kehitys on yksi NIIS:n ydinarvoista. Tiimimme huomioi tuotteissamme, palveluissamme ja prosesseissamme eettiset, sosiaaliset, ympäristölliset, kulttuuriset ja taloudelliset ulottuvuudet. Näiden arvojen pohjalta NIIS on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen tehdä X-Roadista vastuullisin tiedonsiirtoratkaisu, joka kattaa kaikki ESG:n osa-alueet, ei vain ympäristönäkökulmaa. Näin ollen kestävä kehitys on yksi X-Roadin kehittämisen painopistealueista. Tämä kirjoitus antaa katsauksen siitä, missä olemme tällä matkalla tänään.
Ensiaskeleet
X-Roadin vastuullisuustyö käynnistyi vuonna 2021 toteutetun tutkimuksen muodossa. Tutkimus keskittyi arvioimaan X-Roadin nykyistä päästöprofiilia sekä antamaan kohdennettuja suosituksia päästöjen vähentämiseksi ja vastuullisten liiketoimintakäytäntöjen toteuttamiseksi.
Tutkimuksen ensimmäisen vaiheen tuloksena julkaistiin päästölaskuri, jonka avulla on mahdollista arvioida minkä tahansa X-Road-ympäristön tai liityntäpalvelimen päästöprofiili niiden maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Lisäksi tutkimus tuotti joukon eri X-Roadin sidosryhmille suunnattuja suosituksia. Osa suosituksista liittyi suoraan X-Roadin toiminnallisuuksiin ja osa taas X-Roadin sekä sen eri komponenttien operointiin.
Vuonna 2022 NIIS toteutti X-Roadin ESG-arviointiin keskittyneen sisäisen projektin, jonka tavoitteena oli arvioida X-Roadin kehitystä ja käyttöä eri ESG-ulottuvuuksien kautta. Projektin tuloksia hyödynnettiin vastuullisuustyön seuraavien vaiheiden suunnittelussa.
Muutoksia X-Road-ohjelmistossa
Osa vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa tunnistetuista X-Roadin ominaisuuksia kestävämmiksi kehittävistä muutos- ja kehitysehdotuksista on toteutettu tutkimuksen jälkeen julkaistuissa X-Roadin ohjelmistoversioissa. Esimerkiksi tiedonvaihdon lokitietojen tallennuksen kytkeminen pois päältä on tehty mahdolliseksi ja lokitukseen liittyvät eri konfigurointivaihtoehdot on dokumentoitu kattavammin. Lisäksi sanomien aikaleimauksen tiheyttä on mahdollista säädellä, eikä paikallista PostgreSQL-tietokantaa tarvitse enää asentaa ulkoista tietokantapalvelinta käytettäessä. Myös liityntäpalvelimen käyttö pilviympäristöissä on tehty helpommaksi Docker-pohjaisen Security Server Sidecar -komponentin avulla. Edellä mainitut toimet muun muassa pienentävät X-Road-asennuksen tarvitsemaa tallennustilaa sekä verkon yli tapahtuvan tiedonsiirron määrää ja siten energiankulutusta hiilijalanjäljen vähentämiseksi.
Lisäksi X-Roadin tiekartta sisältää muita vielä toteuttamattomia ominaisuuksia, kuten liityntäpalvelimen energiankulutukseen liittyvien tietojen kerääminen ja visualisointi paikallisesti liityntäpalvelimella sekä kerääminen keskitetysti X-Road Metrics -lisäosaa käyttäen.
Muutoksia X-Roadin kehitysprosessissa ja -käytännöissä
Vuonna 2023 NIIS julkaisi X-Road Academy -koulutusalustalla uuden Sustainability in Software Development -verkkokoulutuksen. Sen tavoitteena on tarjota vastuullisen ohjelmistokehityksen perusteet ohjelmistokehittäjille, eikä sen suorittaminen edellytä X-Roadin tuntemusta. Kurssin suorittaminen on osa X-Roadin ohjelmistokehitystiimin uusien jäsenten perehdytysprosessia. Tällä tavoin kaikilla kehitystiimin jäsenillä on yhtenevät perustiedot vastuullisen ohjelmistokehityksen käytännöistä.
Myös X-Roadin kehitysprosessia on muutettu sen aiheuttaman hiilijalanjäljen vähentämiseksi. Esimerkiksi, X-Roadin kehitys- ja testiympäristöjen palvelimet sammutetaan automaattisesti, ympäristöt ovat julkisessa pilvessä, ympäristöt hyödyntävät pilven ylijäämäkapasiteettia, ja jatkuvan integraation prosesseja on optimoitu. Ja lisäoptimiointien tekeminen on vielä mahdollista. Esimerkiksi, työkuormien suoritusajankohdan optimointi saatavilla olevan puhtaan energian määrän mukaan ja puhdasta energiaa hyödyntävien sijaintien suosiminen pilvessä.
NIIS on parhaillaan jalkauttamassa vihreän ohjelmistokehityksen käytäntöjä X-Roadin kehitysprosessiin. Käytännössä tämä tarkoittaa toteutettavien muutosten ympäristövaikutusten arviointia suunnitteluvaiheessa, vihreiden koodauskäytäntöjen soveltamista toteutuksessa ja koodikatselmoinneissa, ja todellisten ympäristövaikutusten mittaamista toteutuksen jälkeen. Tarkoituksena on oppia ymmärtämään paremmin ohjelmistoon toteutettujen muutosten vaikutus sen hiilijalanjälkeen sekä hyödyntää tietoja kehitykseen liittyvässä päätöksenteossa ja priorisoinnissa. Tällä hetkellä suurimmat haasteet liittyvät todellisten ympäristövaikutusten mittaamiseen toteutuksen jälkeen.
Jatkotutkimukset
Vuosina 2023 ja 2024 NIIS toteutti kaksi tutkimusprojektia yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa: X-Road Sustainability Improvement Study 1 (2023) ja X-Road Sustainability Improvement Study 2 (2024). Ensimmäinen vuonna 2023 toteutettu projekti keskittyi seuraaviin kysymyksiin:
- X-Roadin ohjelmistokehitysprosessin ympäristövaikutusten arviointi ja kehityskohteiden tunnistaminen.
- X-Roadin ympäristökädenjäljen arviointi.
- X-Roadin hiilijalanjäljen mittaaminen todellisessa toimintaympäristössä ja tulosten vertaaminen päästölaskurin tuottamiin arvioihin.
Toinen vuonna 2024 toteutettu tutkimusprojekti pohjautui osittain ensimmäisen projektin löydöksiin ja syvensi valittuja ensimmäisessä projektissa sivuttuja vastuullisuuden osa-alueita. Toinen tutkimusprojekti keskittyi puolestaan seuraaviin kysymyksiin:
- X-Roadin tekninen kestävyys.
- X-Road-ekosysteemien vastuullisuus ympäristön kannalta.
- X-Roadin vastuullisuus Sustainable Development Goals (SDG) kautta tarkasteltuna.
Tutkimuksissa on nostettu esille useita potentiaalisia kehityskohteita sekä tunnistettu monia aiheita jatkotutkimuksille. Seuraava luonnollinen askel on tutkimuksissa tunnistettujen kehityskohteiden laittaminen täytäntöön.
X-Road-yhteisön osallistaminen
Vuonna 2022 NIIS perusti uuden X-Road Community Expert Group -työryhmän. Ryhmä tarjoaa X-Roadin kansainväliselle yhteisölle mahdollisuuden päästä lähemmäksi kehitystyötä ja antaa palautetta kehityksen tiekartasta, kehitysjonossa olevien tehtävien priorisoinnista, uusien ominaisuuksien toimintaan liittyvistä yksityiskohdista, jne. Osa X-Roadin yhteiskuntavastuuta on varmistaa, että kansainvälinen yhteisö tulee kuulluksi kriittisissä kysymyksissä, jotka vaikuttavat X-Roadin loppukäyttäjinä toimiviin miljooniin ihmisiin.
X-Roadin kehitysjonon läpinäkyvyyttä on kasvatettu tekemällä siitä täysin julkinen. Aikaisemmin kehitysjonon tarkastelu edellytti rekisteröitymistä ja käyttäjätilin luomista, mutta nyt kuka tahansa pääsee siihen vapaasti käsiksi. Samaa periaatetta noudatetaan myös kaikkien X-Roadin lisäosien kohdalla.
X-Road-yhteisön toimintaa ohjaamaan on luotu käyttäytymissäännöt (Code of Conduct). Ne koostuvat joukosta suuntaviivoja ja periaatteita, jotka määrittelevät yhteisön jäseniltä odotetun käytöksen ja eettiset periaatteet. Käyttäytymissäännöt perustuvat Contributor Covenant -malliin ja ne on julkaistu X-Roadin-tuotesivulla ja GitHub-repositoriossa.
X-Roadin GitHub-repositoriossa on julkaistu ohjeet myös kontribuutioiden tekemiseen. Niiden tarkoituksena on antaa selvä kuva kontribuutioprosessista ja rohkaista yhteisöä osallistumaan X-Roadin open source -kehittämiseen. Aiemmin ohjeet oli julkaistu erillisessä GitHub-repositoriossa, mutta nyt kaikki oleellinen tieto on saatavilla yhdessä paikassa.
Mitä seuraavaksi?
ESG:n integrointi X-Roadin eri osa-alueisiin on edennyt jouhevasti. Useita projekteja ja muutoksia on jo viime vuosina toteutettu, mutta vielä enemmän voidaan tehdä ja tullaan myös tekemään. Tässä kirjoituksessa mainitut aiheet ovat vain muutamia niistä, joiden parissa NIIS parhaillaan työskentelee tai tulee työskentelemään. Tulevien aiheiden joukossa on mm. vastuullisuuteen tähtäävien operointiohjeiden tarjoaminen X-Roadin käyttäjille, vastuullisuus- ja päästöraportoinnin tukeminen tulevan sääntelyn edellyttämien velvoitteiden täyttämiseksi sekä vastuullisten hankintakäytäntöjen käyttöönotto NIIS:issa.
Petteri Kivimäki on NIIS:in teknologiajohtaja. Hän on ohjelmistotekniikan insinööri, ohjelmistoarkkitehti, yhteentoimivuusratkaisujen asiantuntija ja julkinen puhuja.