Ilmastonmuutoksen, kasvavan eriarvoisuuden ja taloudellisen epävarmuuden keskellä kestävyysmuutos on entistäkin painavampi keskustelunaihe yritysmaailmassa. Longitude Research Ltd:n selvityksen mukaan muutokseen suhtaudutaan ristiriitaisesti ja näkymät tulevaisuudesta ovat synkentyneet. Yhteistyötä niin organisaatioiden välillä kuin sisäisestikin tulisi lisätä riittävien toimenpiteiden takaamiseksi.

Tutkimusyhtiö Longitude Research Ltd. selvitti 600:n yhtiön ja organisaation ylimmän johdon edustajien näkemyksiä yhteensä 15 maassa ja 11 toimialalla ympäri maailman. Selvityksen tarkoituksena oli kartoittaa, mitä organisaatiot ovat tähän mennessä saaneet aikaan kestävyyssiirtymän saralla. Tulokset paljastavat, että organisaatioista vain tietty muutoksentekijöiden ryhmä ymmärtää kestävyyssiirtymään liittyvän datan arvon. Tämä joukko tekee myös aktiivisesti yhteistyötä muiden organisaatioiden ja sidosryhmien kanssa tulosten saavuttamiseksi.

Muutokseen suhtautuminen on ristiriitaista

Tutkimuksen mukaan johtajat tiedostavat kestävyyssiirtymän kiireellisyyden ja yhä useammat organisaatiot ovat tarttuneet jo toimeen. Selvitys kuitenkin paljastaa, että monet organisaatiot eivät ole saavuttaneet tahtomiaan tuloksia. Aiempaan selvitykseen verrattuna organisaatioiden ilmapiiri on myös muuttunut merkittävästi. Näkymät ovat synkentyneet, sillä kestävyyssiirtymään ei suhtauduta enää yhtä toiveikkaasti.

Selvityksestä paljastuu ristiriitainen suhtautuminen muutokseen. Tarpeellisten muutosten kiireellisyys tiedostetaan, mutta tämä ei johda riittäviin toimenpiteisiin. Suurin osa (70 %) johtajista sanoo, että kestävä muutos on etusijalla, mutta todellisuudessa vain 26 % organisaatioista raportoi konkreettisia tuloksia kestävän kehityksen strategioistaan. Ristiriita on siis valtava: maapallon pelastaminen nähdään tärkeänä, mutta työ etenee hitaasti.

 

 

Yhteistyö ja kehittynyt teknologia avaintekijöitä muutoksessa

Osa tutkimuksen vastaajista on muihin nähden edistyneitä yrityksiä ja organisaatioita, niin sanottuja muutoksentekijöitä. He saavat aikaan konkreettisia hyötyjä kestävän kehityksen strategioistaan yli neljä kertaa todennäköisemmin kuin muut. Maailmanlaajuinen tutkimus paljastaa, että eniten muutoksentekijöitä oli Saksasta, toiseksi eniten Suomesta ja kolmanneksi eniten Singaporesta.

Muutoksentekijöille on tärkeää tehdä yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa kestävämmän maailman rakentamiseksi. He osallistuvat aktiivisesti erilaisiin ekosysteemeihin, jakavat yhteistyökumppaneilleen resursseja ja tietoja sekä luovat kestävyyteen liittyvää yhteistä arvoa. Muutoksentekijät panostavat erityisesti datalähtöiseen yhteistyöhön, yhdistettynä kehittyneeseen teknologiaan. Teknologia tukee tehokkaita päätöksentekoprosesseja ja on siksi olennaista kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi.

Yhteiskehittäminen avuksi haasteiden tunnistamiseen ja uusien ratkaisujen kehittämiseen

Yhteistyön ja teknologian merkitys korostuu globaalien haasteiden ravistellessa yhteiskuntaa ja organisaatioita, ja tarve digitaaliselle muutokselle kasvaa jatkuvasti. Yhä useammat yritykset ovatkin siirtymässä käyttäjäkeskeisestä suunnitteluprosessista yhteiskehittämiseen. Yhteiskehittämisessä työskennellään tiiviisti asiakkaan kanssa, ja se tarjoaa tavan hyötyä asiakkaiden ideoista ja ehdotuksista keinona parantaa tuotteita ja palveluita.

Fujitsu on luonut yhteiskehittämisen mallin (HXD), jonka avulla digitaalisen muutoksen suunnittelu ja asiakkaan liiketoiminnan haasteiden ratkaisu yhdessä on mahdollista. Jokaisella asiakkaalla on jotain arvokasta annettavaa liiketoiminnan haasteiden ratkaisuun, kun heille tarjotaan mahdollisuus ja oikeat työkalut. Sen lisäksi että työpajoista syntyy ratkaisuja vastuullisuustyön edistämiseksi, yhdessä vietetty aika ja onnistumisen tunteet ovat myös omiaan syventämään asiakassuhdetta.

Yhteiskehittämisen malli auttaa hyödyntämään yhteistyön voimaa digitaalisen muutoksen toteuttamiseksi ja kestävyyssiirtymän vauhdittamiseksi. Moni yritys onkin tottunut hyödyntämään yhteiskehittämisen menetelmiä tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä, mutta samoja prosesseja kannattaa hyödyntää myös kestävyyssiirtymän vauhdittamiseksi. Yhdistämällä oikeat henkilöt, menetelmät ja vastuullisuus- ja teknologiaosaamista voidaan luoda uudenlaisia ja nopeita konsepteja haasteiden ratkaisemiseksi.

 

Vastuullisuus ei toteudu ilman johdonmukaista yhteistyötä organisaation eri osien välillä

Jotta organisaatio voi olla muutoksentekijä ja onnistua kestävyyssiirtymän edistämisessä, täytyy yhteistyön olla sujuvaa asiakkaiden ja kumppaneiden ohella myös sisäisesti. Monissa organisaatioissa on jo panostettu hyvään tiedonkulkuun ja yhteistyön eteen tehdään tietoisesti töitä. Samoja hyviä käytäntöjä kannattaa hyödyntää, kun on kyse onnistuneen vastuullisuustyön rakentamisesta.

Organisaation sisällä törmää helposti tilanteeseen, jossa työntekijät eivät koe ymmärtävänsä vastuullisuutta tai omaa rooliaan vastuullisuuden edistämisessä. Kouluttamisella ja avoimella viestinnällä voidaan muuttaa asenteita, jotta jokainen työntekijä ymmärtää, että kestävyyssiirtymän edistäminen on kaikkien vastuulla ja kestävät toimintatavat ovat tärkeä tuoda osaksi jokaisen päivittäistä tekemistä. Konkreettisia tuloksia kestävyyssiirtymän strategioista ei saavuteta vain johdon tai vastuullisuusasiantuntijoiden toimesta, vaan työhön tarvitaan tekijöitä organisaation jokaisesta osasta.

Osaamisen kehittämiselle ja asenteiden muuttamiselle kannattaa antaa aikaa. Sisäistä yhteistyötä voi lähteä rakentamaan yhteisillä keskusteluilla, joissa voidaan pureutua kestävyyssiirtymän haasteisiin ja samalla purkaa siiloja organisaation sisällä. Esimerkiksi sisäisissä kestävyyssiirtymän työpajoissa voidaan tutustua keskeisiin kestävän kehityksen käsitteisiin ja asiakkaan vastuullisuusstrategian painopisteisiin, hahmottaa omaa roolia asiakkaan vastuullisuustavoitteiden edistämisessä, sekä lähteä miettimään miten voi yhdessä tukea asiakasta heidän kestävyyssiirtymässään.

Kestävä tulevaisuus rakennetaan yhdessä

Rakennamme kaikki yhdessä kestävämpää maailmaa. Tutkimustuloksista selviää todellisuus siitä, että monissa organisaatioissa ollaan vielä alkutaipaleilla kestävyyssiirtymässä, ja muutokseen suhtautuminen vaihtelee. Yhteistyön ja teknologian avulla pääsee alkuun muutosmatkalla; kestävän kehityksen kuilua voidaan kuroa umpeen keskittymällä teknologiaan, joka mahdollistaa kestävyyssiirtymän. Yhteistyön avulla on mahdollista taklata haasteita yhteisvoimin ja varmistaa, että jokaisella organisaation jäsenellä on ymmärrys vastuullisuudesta ja muutoksen tärkeydestä. Yhdessä työskentelemällä voimme yhdistää voimamme ja asiantuntemuksemme, mikä tekee kestävyyssiirtymästä paitsi mahdollisen, myös tehokkaamman ja vaikuttavamman.

 

Lähteet ja lukemista:

  • Fujitsun teettämän ja tutkimusyhtiö Longitude Research Ltd:n toteuttaman tutkimuksen voit ladata täältä.
  • Fujitsun yhteiskehittämisen työpajasta voit lukea lisää täältä.

Inari Timonen-Nissi on Fujitsu Finlandin vastuullisuusasiantuntija. Työssään Inarin missiona on auttaa yrityksiä onnistumaan kestävyyssiirtymässä ja tuoda vastuullisuus osaksi työntekijöiden arkea.

Iida Kalanti työskentelee Fujitsu Finlandissa viestintäasiantuntijana, keskittyen erityisesti vastuullisuusteemoihin. Vastuullisuusviestinnässä Iidalle on tärkeää informatiivisuus ja innostavuus.