Työssä uupuminen – IT-alan kasvava vitsaus

Innostava työn sisältö, huippuammattilaisista koostuva tiimi, inspiroiva palvelu, hyvät asiakkaat, viimeisen päälle välineet, motivaatio huipussaan. Näillä edellytyksillä ei voi kuin onnistua, ajattelee moni. Ja pitkään onnistuinkin – projektit vaihtuvat isompiin, tiimi kasvoi samaa tahtia kuin nälkä syödessä. Kunnes jossain kohdin päivät venyivät venymistään, luovuus vähentyi, ja johtoryhmän kokouksissa istui kalpea nainen, joka sai taistella pitääkseen silmät auki. Neljän tunnin yöunilla ei sittenkään pärjätty pitkällä aikavälillä. 

Mervi jatkaa kertomusta: ”Uupuminen alkoi salakavalasti: työt eivät edenneet samaan tahtiin kuin aikaisemmin. Mutta kun on kiire, sillä selitetään monta virhettä ja viivettä. Ärsyyntymiskynnys oli kovin matala, hermot eivät kestäneet palautetta tai virheitä -ei omia eikä muiden. Kyynisyys valtasi mielen ja usko omiin ammatillisiin kykyihin katosi. Sairausloma ei kuitenkaan ollut vaihtoehto, vaan töihin mentiin joka tapauksessa.

Samaan ajanjaksoon osui myös työterveyden hyvinvointikysely. Kyselyn lopputuloksien punainen väri sattui silmiin, mutta ei johtanut toimenpiteisiin. Kyselyn lopussa oli pyyntö olla yhteydessä työterveyshoitajaan. En tietenkään ollut. Ja niinhän siinä kävi, että aikansa vastaan taisteltua, oli pakko myöntää itselle, että nyt tähän on tultava loppu. Minun kohdallani loppu tuli irtisanoutumisen muodossa – oli saatava aikaa miettiä, olla ja hengittää. Seuraavat viikot kuluivatkin nukkuessa ja kevyillä juoksulenkeillä, ja uusien haasteiden parissakin aloitin jo parin kuukauden päästä. 

Ajatus ja kokemus jäivät kuitenkin mieleen kytemään ja parin vuoden päästä oli aika lopettaa jahkailu. Päätin toteuttaa pitkäaikaisen unelmani päätoimisesta yrittäjyydestä, ja yhdistää siihen kokemukset omasta uupumisesta, päästä samalla auttamaan muita: tiesinhän, että minä en ollut ainoa, vaan silloinkin tiimissä, yrityksessä ja alalla eriasteiset uupumiset alkoivat olemaan jokapäiväistä. Mutta niin ei tarvitse olla. Syksyllä 2015 näki päivänvalon yritys, startup, jonka tavoitteena on nimenomaan auttaa IT-alan ihmisiä ennaltaehkäisevästi, että kukaan ei enää uupuisi.”.

Startup, Auntie, alkoi menestyä ja nyt sen asiakkaina on erityisesti IT-alan yrityksiä, kuten Futurice, Vincit ja Tieto. Sen tavoitteena on ehkäistä uupumisia ja tarjota vaativaa asiantuntijatyötä tekeville ihmisille työkaluja stressin käsittelyyn. Auntiella on kymmenen tuotteistettua palvelua, jotka auttavat ratkaisemaan työ- ja yksityiselämän haasteita ja tuovat apua jaksamiseen ja stressinhallintaan.

Palveluista suosituin on stressinhallintaan suunnattu Stressed Out, sekä elämän suunnan ja arvojen määrittelyyn tähtäävä Lost in Transition. Esimiehille on erikseen Lonely Leader -paketti, jossa teemoina on mm. vaikeiden tilanteiden kohtaaminen sekä oma ajanhallinta. Palvelut ovat hyvin pitkälle konseptoidut, ja tapaamiset pidetään verkossa kiireisten ihmisten arkea mahdollisimman vähän kuormittaen. Auntie tekee omaa alustakehitystä, ja koko palveluprosessi hoidetaan hyvin pitkälti digitaalisesti – kokonaan IT ei edes tekoälyaikana ihmistä korvaa, ja mukana on aina videon välityksellä pidetyt tapaamiset.

Pentti Heikkinen tunnistaa Mervin tarinan: pitkän uran aikana IT-johtotehtävissä, niin Tiedon toimitusjohtajana kuin yrittäjänäkin, hän on nähnyt aivan liian monta työlleen kaikkensa antanutta ja uupunutta asiantuntijaa ja esimiestä. Monet IT-alalle tulijoista ovat hyvin motivoituneita ja innostuneita. Ala kasvaa ja haasteita on tarjolla, eivätkä työt lopu kesken. Lisäksi osaamiseen ja uudistumiseen kohdistuu paljon odotuksia ja vaatimuksia, kehittyyhän teknologia huimaa vauhtia. Lisäksi jatkuvat muutokset esim. fuusioiden ja yritysostojen muodossa aiheuttavat organisaatioissa paineita, jotka kohdistuvat asiantuntijoihin ja esimiehiin juuri niihin, jotka haluavat hoitaa asiakkaansa ja työnsä hyvin. Ei ihme, että yhä useampi uupuu. Tietoisuus kaikesta tästä sai Pentin kiinnostumaan uudesta yrityksestä ja mahdollisuudesta auttaa ihmisiä pärjäämään työelämässä. Jotenkin apua ja tukea on voitava tarjota niin, että kyvykkäiden, motivoituneiden ja osaavien ihmisten työura ei katkea kesken kaiken, vaan ihminen saa välineitä, joilla pystyy itse auttamaan itseään myös jatkossa.

Auntien arkineuvot IT-alan ammattilaisen työkyvyn ylläpitoon:

  1. Lisää elämääsi niitä asioita, jotka tuottavat iloa. Oli kyse sitten lukemisesta, läheisen seurasta tai liikunnasta. Pidä mielessä, että valitsemasi asioiden kannattaa tuottaa iloa pitkällä aikavälillä. Viini voi tuoda iloa hetkeen, mutta pitkällä aikavälillä seuraukset voivat olla päinvastaiset.
  2. Leipuri ei rentoudu iltaisin pullaa leipomalla – eikä koodari rentoudu koodaamalla, ei, vaikka saisi koodata omalla ajalla omia juttuja. Sen sijaan tekemällä uusia asioita, jotain mitä ei ole ennen tehnyt, palautuu ja irrottautuu työstä.
  3. Laitteet ovat vallanneet myös vapaa-ajan. Some- ja peliriippuvuudet ovat totisinta totta, eikä kyse ole leikin asioista. Askelien ja sykkeen mittaus sekä unen seuranta ovat oivia apuvälineitä, mutta jos huomaa, että rannekkeen katsomisesta on tullut pakottava tarve, on aika pitää tauko itsensä mittaamisesta ja luopua kontrolloinnista -mikään ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole kontrollissa. Lisäksi riippuvuus voi syntyä myös ns. ”hyvään asiaan”, kuten terveelliseen elämään, mutta se on silti riippuvuus.
  4. Mene metsään. Lukuisat tutkimukset vahvistavat tämän. Lyhytkin aika luonnon parissa palauttaa. Metsään voi mennä myös ilman askeltavoitteita tai ranneketta!
  5. Palaudu työpäivän aikana: älä puhu työasioita lounaalla, katkaise iltapäivän väsymys tauolla, kävele.

Mervi Lamminen, Auntie Solutionsin perustaja ja CEO
Pentti HeikkinenHallitusammattilainen mm. Auntien hallituksen puheenjohtaja ja osakas, yrittäjä, yritysjohtaja mm. Tiedon entinen toimitusjohtaja