Palveluiden ja tuotteiden tarjoajat ja käyttäjät yhteen tuovat ekosysteemit ovat nykypäivää. Moni hyödyntää ekosysteemejä jopa huomaamattaan. Esimerkiksi IT-alalla työskenteleville tutut Suomi.fi ja Oppia.fi ovat ekosysteemejä. Myös Amazonia saatetaan pitää pelkkänä verkkokauppana, vaikka se todellisuudessa on valtava ekosysteemi. Periaatteessa kuka vain voi myydä tavaraa Amazonin kautta tai pyörittää IT-palveluitaan sen alustalla. Teknologiajätin palvelussa onnistuu myös kirjan julkaisu. Tässä artikkelissa kerron siitä lisää.

Lähtökohtana hyvä käsikirjoitus

Kirjan kirjoittaminen oli ollut suunnitelmissa jo pidemmän aikaa, mutta tuumasta toimeen tartuin lokakuussa 2020 Sakari Turusen webinaarin myötä. Sakari myös sparrasi minua kirjoittamis- ja julkaisuprosessissa.

Aiheeksi valikoitui työnhaku ja urakehitys IT-konsultointialalla. Vuodenvaihteessa käsikirjoitus alkoi kuitenkin näyttää jo niin laajalta, että päätin keskittyä ensimmäisessä kirjassa pelkästään IT-konsultointialan esittelyyn sekä siihen, miten alalle kannattaa hakeutua töihin. Muut osat käsikirjoituksesta jäivät käytettäväksi jatko-osiin.

Sakari tunsi hyvin Amazonin alustan, joten se oli helppo valita kirjan julkaisualustaksi. Vastaavan tyyppisiä julkaisualustoja omakustanteille on toki muitakin. Amazonin etuja ovat esimerkiksi julkaisun helppous, maksuttomuus ja pääsy suoraan kansainvälisille markkinoille. Kirjan julkaisu e-kirjana on nykyään itsestäänselvyys, mutta Amazonissa kirjansa saa julkaistua myös pokkarina – ilman että itse varastoi kirjoja autotallissaan. Pidän tätä ehdottomana plussana, koska paperikirjan käyttäjäkokemus on kuitenkin edelleen ylivertainen. Myös äänikirjan julkaisu on jatkossa mahdollista.

Käsikirjoitus pitää muotoilla oikein

Alustat ovat siitä kivoja, että kynnys mukaan pääsemiseksi on yleensä matala. Kirjan julkaisu Amazonissa ei ole tästä poikkeus. Aluksi rekisteröidytään Kindle Direct Publishing (KDP) -palveluun. Sinne tulee syöttää hieman tavallista enemmän henkilötietojaan, jotta rojaltinsa saa USA:sta ilman ylimääräisiä ennakonpidätyksiä. Sitten tutustutaan Amazonin ohjesivustoon, jossa on seikkaperäiset ohjeet kirjan julkaisun eri vaiheisiin.

Amazonilla on tarkat muotovaatimukset kirjan käsikirjoitukselle ja kansikuvalle. Nämä pitää saada prikulleen oikein, jotta ongelmilta vältytään. Muotoilin julkaistavan käsikirjoituksen Wordilla, erikseen e-kirjalle ja pokkarille. E-kirjassa suurin osa muotoiluista tulee “talon puolesta”, joten tehtäväksi jäi lähinnä varmistaa, että tyylejä on käytetty oikein, sisällysluettelon linkit toimivat ja tekstin fonttia tai väriä ei ole muutettu manuaalisesti.

Amazonilta saa ladattua myös erilliset kirjan esikatselu- ja viimeistelysovellukset. E-kirjan käsikirjoitus pitikin kierrättää viimeistelysovelluksen kautta, jotta bulletoidut listat ja kuvat sai näkymään edes jossain määrin oikein. Sovelluksella pystyisi teoriassa myös automatisoimaan pokkarin taiton, mutta sisältöön näytti jäävän sen verran tyyliongelmia, että luovuin tästä suunnitelmasta. Sovellus vaikutti vielä melko keskeneräiseltä ja käyttökokemus jätti toivomisen varaa.

Pokkariin piti siis tehdä taitto itse. Word ei ole siihen paras väline – tunteja ja kahvikupillisia kyllä kului. Käytin reilusti aikaa myös fontin valintaan ja tekstin asettelun hienosäätöön. Lopputuloksesta tuli kuitenkin minusta tyylikäs. Kannen taas tilasin Fiverr-palvelun kautta (sekin on alusta!). Siellä palveluitaan tarjoavat useat graafikot, jotka tuntevat Amazonin muotovaatimukset hyvin.

Varsinainen julkaisu sujuu helposti

Käsikirjoituksen ja kannen lataaminen sekä kirjan tietojen syöttäminen (esimerkiksi nimi, kuvaus, kategoriat, hakusanat ja hinta) sujui helposti selainpohjaisessa käyttöliittymässä. Se koostui perinteiseen tapaan yksinkertaisista lomakkeista, mutta ajoi asiansa. Täällä kirjaa pääsi vielä kertaalleen esikatselemaan. Sen jälkeen sitten vain odoteltiin Amazonin hyväksyntää. En tiedä, mitä tässä varsinaisesti tarkastetaan, mutta kuittaus onnistuneesta julkaisusta tuli joka tapauksessa noin puolessa vuorokaudessa.

Oma kirja kannattaa ilman muuta heti ladata ja tilata itselle. Huomasin nimittäin, että kaikki ongelmat eivät löydy esikatselussa tai edes Amazonin tekemässä automaattisessa esitarkastuksessa. Julkaistu kirja kannattaa siis käydä vielä kertaalleen läpi. E-kirjassa kannattaa kokeilla, että kirja näkyy oikein erilaisilla lukuohjelman asetuksilla (esimerkiksi fontti, fonttikoko, tekstin tasaus ja taustan väri). Jotkin virheet huomaa parhaiten pokkarin sivuilta.

Verkkopalveluita käyttäessä tulee kokonaisarkkitehtina kiinnitettyä huomiota myös palvelun arkkitehtuuriin. Amazonilla palvelun pitkä historia ja monimutkaisuus näkyy jossain määrin myös käyttäjälle. Esimerkiksi verkkokauppa, kirjojen julkaisupalvelu (KDP) ja kirjailijan julkisten tietojen ylläpito (Author Central) ovat kaikki erilaisia käyttöliittymiä. Kaikkiin pääsee sentään käsiksi samoilla tunnuksilla. Välillä on vaikeaa hahmottaa, missä päin palvelua nyt taas oltiinkaan. Esimerkiksi kirjailijan kappaleiden tilaus pokkarista tapahtuu KDP:ssä, mutta osoitetietojen antaminen ja maksu verkkokaupan puolella.

Alustan säännöt on tunnettava

Mikäli ekosysteemissä mielii menestyä, on tunnettava sen säännöt. Amazonin osalta olennaista on erityisesti se, miten teknologiajätin algoritmit saa suosimaan juuri omaa kirjaa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Tämä on kriittistä palvelussa, jossa on tarjontaa kirjoista usean kymmenen miljoonan nimikkeen verran. Kirjan pitää löytyä oikeilla hakutermeillä ja sen tulisi olla mahdollisimman hyvin esillä.

Amazonissa tähän vaikuttavat esimerkiksi kirjan nimi, kansi, kuvaus, kategoriat, hakusanat, kirjailijan kuvaus – ja tietysti myyntimäärä ja ostajien jättämät arviot. Kirjansa näkyvyyttä voi optimoida vaikkapa hyvällä copywritingillä ja tekemällä julkaisun suunnitelmallisesti, mutta kaiken tulee tapahtua sääntöjen puitteissa. Rangaistus seuraa, jos sääntöjä on Amazonin mielestä rikottu. Kannattaa siis toimia kiltisti.

 

Miten meni eli menestyikö kirja?

Kirjan julkaisupäivänä tavoitteena oli saada kirja nousemaan mahdollisimman korkealle Amazonin myyntirankkauksissa. Näin kirjalle saa näkyvyyttä. Sain esilukijoiden, tuttavien ja some-kanavien avulla kirjalle sen verran myyntiä, että se nousi ykköseksi kahdessa kategoriassa (Software Engineering ja Systems Architecture) ja toiseksi yhdessä kategoriassa (Job Resumes). Amazon Best Seller -status siis saavutettiin. Näkyvyyttä saatiin myös myydyimmän uuden kirjan (1# New Release) tittelillä useissa kategorioissa.

Tuli huomattua, että Amazon ei varsinaisesti markkinoi kirjoja kirjailijan puolesta. Uusi kirja ei myöskään juuri myy itse itseään. Markkinoinnissa onkin oltava itse aktiivinen. Amazon Best Seller -statuksen saavuttamiseen ei vaadittu edes satoihin nousevia myyntimääriä, joten tähän mennessä kirjarojalteilla ei ole päässyt rikastumaan. Jos Amazon-kirjoittamisesta haluaisi päätulonlähteen, tarvittaisiin useita kirjoja ja niille rutkasti kansainvälistä näkyvyyttä.

Kirjan kirjoittamisen hyödyt ovatkin ihan muualla. Tuore kirjailija sai mainetta ja kunniaa some-verkostoissa ja lehdissä. Oli myös mukava kuulla, että kirja oli temmannut monet lukijat mukaansa. Ja koska oikeasti pidän kirjoittamisesta, oli jo kirjoittamisprosessi itsessään mieluisa. Siksi seuraava kirja varmasti tulee, ja Amazon on senkin julkaisuun hyvä alusta. Ensi kerralla pitää panostaa huomattavasti enemmän kansainväliseen markkinointiin ja Amazon-arvioiden hankkimiseen.


Eetu Niemi, KTM, FT on arkkitehtuurikonsultti ja partneri Coalassa. Eetulla on yli 15 vuoden kokemus IT alalta. Hän on arkkitehtuuroinut useita kymmeniä organisaatioita ja ratkaisuja eri toimialoilla. https://www.linkedin.com/in/eetuniemiphd/