Tuotepassi on fyysisen tuotteen digitaalinen vastine, joka sisältää tietoa tuotteesta ja sen alkuperästä. Digitaalisen tuotepassin avulla pyritään edistämään tuotteen kestävyyttä ja käyttöikää jakamalla tuotetietoa eri toimijoille. Tuotepassi tulee olemaan pakollinen monille EU-markkinoilla myytäville tuotteille lähivuosina.

Digitaalinen tuotepassi (Digital Product Passport, DPP) on sähköinen vastine fyysiselle tuotteelle ja sisältää tietoa tuotteiden käyttöiän pidentämiseksi ja kiertotalouden edistämiseksi. Tuotepassiin voidaan tallentaa tietoa esimerkiksi tuotteen teknisestä suorituskyvystä, materiaaleista ja niiden alkuperästä, korjattavuudesta ja kierrätettävyydestä sekä elinkaaren ympäristövaikutuksista. Tuotepassin tietojen avulla voi vertailla tuotteita ja niiden ominaisuuksia ja tehdä tietoisempia osto- ja hankintapäätöksiä.

Tuotepassin asettamisesta vastaa ensisijaisesti tuotteen valmistaja, valtuutettu edustaja tai maahantuoja, joka tuo tuotteen EU-markkinoille. Toimitusketjun toimijoiden vastuulla on toimittaa valmistajille tuotteisiin liittyviä merkityksellisiä tietoja. Tuotepassiin voidaan sisällyttää myös käytön aikaista tietoa, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi tuotteiden uudelleenkäytössä.

Tuotepasseihin liittyvä säädöstyö etenee vauhdikkaasti, sillä jo vuonna 2027 ensimmäisten tuotepassien tulisi olla käytössä. Tuotepassit tulevat käytäntöön tuoteryhmittäin ja tulevaisuudessa suuri osa EU-markkinoilla olevista tuotteista tulee kuulumaan tuotepassilainsäädännön piiriin. Euroopan komissio on priorisoinut tuoteryhmiä, joihin sovelletaan ensimmäisenä vaatimusta tuotepasseista. Näitä tuoteryhmiä ovat akut ja paristot, tekstiilit kuten vaatteet ja jalkineet sekä rauta ja teräs.

Tuotepassi tarjoaa arvoa monille eri toimijoille

Digitaalinen tuotepassi tarjoaa arvoa käyttäjille monin eri tavoin. Se mahdollistaa tuotteen koko elinkaaren aikaisen tiedon keräämisen ja jakamisen, mikä parantaa tuotteen läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä. Tuotepassin toteuttaminen edellyttää laajaa yhteistyötä läpi tuotteen arvoketjun. Kun kaikki osapuolet, kuten valmistajat, jakelijat ja korjaajat, pääsevät käsiksi ajantasaiseen ja tarkkaan tietoon tuotteesta, helpottuu yhteistyö ja vastuullisten valintojen tekeminen. Jaetun tiedon avulla voidaan edistää esimerkiksi tuotteen kestävää suunnittelua ja käyttöä sekä optimoida toimitusketjujen hallintaa.

Tuotteen arvoketjun toimijoiden lisäksi tuotepassi tarjoaa tietoa lukuisille muille sidosryhmille. Tuotteen käyttäjille, ostajille ja asiakkaille tuotepassi mahdollistaa tuotteiden vertailun ja tietoisemmat ostopäätökset. Muita tiedon hyödyntäjiä ovat esimerkiksi valvovat viranomaiset ja kuluttajayhteisöt. Viranomaiset pystyvät tarkemman tiedon avulla seuraamaan ja varmistamaan, että tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset ja standardit. Kuluttajayhteisöt voivat tiedon avulla puolestaan vertailla tuotteita, lisätä tietoisuutta sekä esittää suosituksia tuotevalinnoille.

Tuotepassin tietojen tulee olla täsmällisiä, täydellisiä ja ajantasaisia

Tuotepassin yleiset sisältövaatimukset on esitetty kesällä 2024 voimaan astuneessa ekosuunnitteluasetuksessa (EU 2024/1781). Tuoteryhmäkohtaiset tietovaatimukset täydennetään niin sanottujen delegoitujen asetusten avulla. Tämä työ on parhaillaan käynnissä ja ensimmäisten asetusten arvioidaan olevan valmiina vuoden 2025 lopulla. Akkujen ja paristojen osalta tarkempia tietovaatimuksia on esitetty jo voimassa olevassa akkuasetuksessa, joten akkuarvoketjujen ympärille on jo rakenteilla tuotepassikokeiluja.

Ekosuunnitteluasetus edellyttää, että tuotepassin tietojen tulee olla täsmällisiä, täydellisiä ja ajantasaisia. Muitakin vaatimuksia teknisille ratkaisuille on annettu ekosuunnitteluasetuksessa. Tietojen on perustuttava avoimiin standardeihin, ne on laadittava yhteentoimivassa muodossa ja niiden on oltava tarvittaessa koneellisesti luettavia, jäsenneltyjä ja siirrettävissä ilman toimittajariippuvuutta. Digitaalisten tuotepassien on myös oltava yhteentoimivia muiden tuotepassien kanssa päästä päähän -viestinnän ja tiedonsiirron teknisten, semanttisten ja organisatoristen näkökulmien osalta. Kuluttajilla ja muilla tiedon hyödyntäjillä on puolestaan oltava maksuton ja helppo pääsy digitaaliseen tuotepassiin. Tuotepassin tietoja tulee voida lukea tuotteessa tai pakkauksessa kiinni olevan QR-koodin tai jonkun muun vastaavan tietovälineen (data carrier) avulla esimerkiksi mobiilisovelluksen avulla.

Lohkoketjut tarjoavat luotettavuutta tuotepassin toteutukseen

Lohkoketjuteknologia voi tarjota etuja digitaalisten tuotepassien toteuttamiseen. Lohkoketjujen hajautettu rakenne luo pohjaa datan turvallisuudelle, avoimuudelle ja pysyvyydelle, tehden siitä luotettavampaa ja vaikeasti manipuloitavaa. Lohkoketjuun tallennetut tapahtumat ja tiedot ovat nähtävissä arvoketjun osallistujille lohkoketjun sääntöjen ja käyttöoikeuksien mukaisesti. Tämä läpinäkyvyys rakentaa luottamusta, koska tuotteen aitoudesta ja historiasta voidaan varmistua. Lohkoketjut mahdollistavat kaikkien arvoketjun toimijoiden pääsyn samaan tietoon reaaliajassa, mikä parantaa yhteistyötä ja vähentää virheiden mahdollisuutta. Useilla lohkoketjuilla on mahdollista toteuttaa myös älysopimuksia, joita voidaan hyödyntää automatisoimaan ja toteuttamaan sopimusehtoja ilman välikäsiä. Tämä lisää prosessien tehokkuutta ja parantaa luotettavuutta esimerkiksi maksutapahtumissa ja toimitusketjujen transaktioissa.

Kun tieto on tallennettu lohkoketjuun, sitä on erittäin vaikea muuttaa tai poistaa. Tämä muuttumattomuus hankaloittaa tuotepasseihin tallennettujen tietojen väärentämistä. Tuotepassitietoon voidaan tällöin paremmin luottaa kestävyysväitteiden ja vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa. Tämä on myös erityisen arvokasta tarkan tuotehistorian ylläpitämiseksi, mikä korostuu esimerkiksi sertifioinnissa ja tuotteiden takaisinkutsutilanteissa.

Vaikka lohkoketjut voivat tarjota turvallisen ja muuttumattoman alustan tuotetiedon tallentamiseen ja jakamiseen, niiden soveltaminen tuotepassiin vaatii tarkkaa teknologioiden ja toteutustapojen valitsemista. Väärät ratkaisut voivat aiheuttaa energiankulutus- tai skaalautuvuusongelmia sekä vaikeuttaa tuotepassin monimutkaisten käyttöoikeuksien ja päivitysten hallintaa. Erityistä huomiota tulisi myös kiinnittää tietojen semanttiseen yhteentoimivuuteen, joka on erittäin keskeinen vaatimus onnistuneelle tuotepassitoteutukselle. Semanttinen yhteentoimivuus ­niin, että järjestelmät ymmärtävät ja tulkitsevat lohkoketjuun talletetun tiedon merkityksen samalla tavalla, edellyttää tiedon sisällön standardointia ja yhteisesti sovittuja merkityksiä eri osapuolten välillä.

Lohkoketjuja on hyödynnetty monissa kansainvälisissä tuotepassihankkeissa. Circularise on yksi esimerkki lohkoketjuteknologiaan perustuvasta ohjelmistoalustasta, joka mahdollistaa tuotteen materiaalien ja ympäristövaikutusten jäljitettävyyden koko toimitusketjussa. Tämä tukee tuotepassitoteutusta, jossa jaetaan kestävyyteen liittyviä tietoja liiketoimintasalaisuudet säilyttäen. Open Battery Passport tarjoaa puolestaan lohkoketjupohjaisen akkupassitoteutuksen. Myös EU Horizon-tutkimushankkeissa (kuten TRICK, DigInTraCE) tutkitaan lohkoketjujen hyödyntämistä digitaalisen tuotepassin pohjana.

Tuotepassin toteutus vaatii yhteistyötä toimijoiden välillä

Digitaalisen tuotepassin kehittämisen ja käyttöönoton kannalta on tärkeää, että arvoketjun toimijoiden välinen yhteistyö sujuu ja että toiminnalle ja tiedon hallinnalle on olemassa yhteiset pelisäännöt. Organisaation sisäisen tuotepassin omistajan määrittely on myös keskeistä onnistuneessa kehitystyössä ja käyttöönotossa. Valitusta teknologiasta riippumatta oleellista on päättää, kuka vastaa tuotepassin kehittämisestä, ylläpidosta ja tietojen hallinnasta, jotta tuotepassi palvelee tehokkaasti käyttäjiä koko tuotteen elinkaaren ajan.


Jaana Keränen työskentelee tutkijana Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Esitetyt mielipiteet ovat tekijän omia, eivätkä välttämättä edusta kirjoittajan työnantajan mielipiteitä.  Jaana.Keranen@vtt.fi
Kristiina Valtanen työskentelee erikoistutkijana Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä. Esitetyt mielipiteet ovat tekijän omia, eivätkä välttämättä edusta kirjoittajan työnantajan mielipiteitä.  Kristiina.Valtanen@vtt.fi