Systeemityöyhdistys SYTYKE ry:n laivaseminaarissa lokakuussa kurkotetaan 20 vuoden päähän tulevaisuuteen. Keynote­-puhuja on Suomen tunnetuin teknologiatulevaisuuden tutkija Risto Linturi, jolla on vankka tausta myös systeemityössä.

Teknillisessä korkeakoulussa Otaniemessä 1977–1981 suoritettujen tietokonetieteen opiskelujen jälkeen Linturin LinkedIn-profiilista löytyy 17 ict-alan tehtävänimikettä, valtaosa johtoja hallituspaikkoja. Vuodesta 2011 lähtien hän on ollut Sovelto Oyj:n muutosjohtaja ja nyt myös hallituksen puheenjohtaja.

”Aika suuren osan uraani olen tuonut maahan tai kouluttanut uuden tyyppisiä ohjelmointityökaluja ja niihin liittyviä systeemityömenetelmiä. Systeemityöhön liittyviä kehityshankkeitakin on ollut useita”, Risto Linturi suhteuttaa työuraansa systeemityökenttään.

”Helpointa onnistuminen on ollut toki uusien ideoiden maahantuonnissa, kuten C-kieli mikroille, tietokannat, Windows ja niin edelleen”, Risto Linturi toteaa.

”K-Mies-menetelmäpaketti oli systeemityön tuloksista suosituin, SAA Dialogues kunnianhimoisin. Lähes kaikki isot mikroille asiakaskohtaisia systeemejä tehneet talot ovat näitä muodossa tai toisessa käyttäneet.”

Kävimme jututtamassa Risto Linturia kesäkuussa Sovelton Pasilan pääkonttorilla, missä Sovelto parhaillaan isännöi IoT-genreen kuuluvan alusta/arkkitehtuurihanke Thing2Datan ensimmäistä hackathonia.

Thing2Data kuuluu Risto Linturin systeemikehitystyön jatkumoon. Hän luonnehtii sitä suurimmaksi systeemityökseen.

”Virtuaali-Helsinki ja kybermyyrä” tulevaisuudentutkimusta jo vuodesta 1998

Risto Linturin tulevaisuudentutkijan ura alkoi vuonna 1998 julkaistulla Ilkka Hannulan kanssa kirjoitetulla kirjalla “Sata ilmiötä 2000–2020: virtuaali-Helsinki ja kybermyyrä”.

15 vuotta myöhemmin ilmestyi Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 6/2013 “Suomen sata uutta mahdollisuutta: Radikaalit teknologiset ratkaisut”, jonka laatimisessa Linturilla – ja hänen käynnistämällään ja moderoimallaan nyt jo lähes 2200 jäsenen Facebook-ryhmällä Tulevaisuusvaliokunnan Radikaalit teknologiat joukkoistus – oli keskeinen osuus.

Viime vuonna ilmestyi tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 1/206 ”Teknologiamurros 2013-2016 Esiselvitys radikaalien teknologioiden kehityksestä 2013 katsauksen jälkeen”.

Näiden kolmen laajan teknologian tulevaisuudentutkimushankkeen myötä Linturista on tullut paitsi suomalaisen myös kansainvälisen median käyttämä teknologiatulevaisuusguru.

”Kaikenlaisia juttuja on ollut. Lähes poikkeuksetta hyvien toimittajien juttuja, joissa omat löysät puheeni on kiteytetty ja havainnollistettu”, Linturi hymähtää.

”Lähtöpiste on tietysti koko ajan kuitenkin tuo tuhansien koottujen lähteiden tulevaisuusvaliokunnalle tehty työ. Siitä on toivottavasti jo kesällä menossa uuden version työstö”, hän sanoo.

Linturin tulevaisuudentutkimukset ja mediajuttuja hänestä tulevaisuudentutkijana tai teknologisen kehityksen kommentoijana ja ennustajana on koottu oheiseen nettiosoitteeseen.

Toisesta linkistä löytyy puolestaan juttutuokio Risto Linturin kanssa videona, josta itse kukin voi päätellä hänen puheidensa löysyysastetta.

Tämän artikkelin tarkoitus ei ole spoilata Sytykkeen laivaseminaarin keynotea, joten systeemityön tulevaisuudesta ei paljoakaan kesäkuussa Soveltossa Linturin kanssa ainakaan suoraan puhuttu.

Monesta herkullisesta, scifiltä kuulostavasta, mutta jo ainakin laboratoriotasolla toimivasta teknologisesta läpimurrosta Linturi videolla kertoo. Monta niistä hän kuitenkin linkittää tai ne ovat helposti linkitettävissä myös systeemityön kehitykseen.

Sen verran haipakkaa vauhtia ovat tulevaisuusvaliokunnalle vuonna 2013 listatut radikaalit teknologiat edenneet kolmessa vuodessa, että systeemityöuraa vuoteen 2037 asti kaavailevien kannattaa tutustua Linturin ennusteisiin ja visioihin. Ja kysyä niistä – tai vaikka kyseenalaistaa niitä – lokakuisen laivaseminaarin aikana.

Teksti, kuvat ja video: Jarmo Lahti

PS: Risto Linturi puhui systeemityön tulevaisuudesta myös Sytykkeen 20vseminaarissa vuonna 1999
bit.do/Risto-Linturi-Sytyke20v-1999