”Apotti-hanke oli ainutlaatuinen ja laaja usean organisaation yhteinen hanke ja kokonaisuudessaan valtava aikaansaannos.” Tämä lainaamani lause summaa osuvasti omia tuntemuksiani siitä, että olen päässyt testauksen asiantuntijana osallistumaan Apotti-järjestelmän rakentamiseen alusta lähtien. Olen kiitollinen, että olen saanut olla mukana tällä sykähdyttävällä matkalla suomalaisen sote-sektorin sydämeen.

Apotin verkkosivuilta (www.apotti.fi) voi tutustua tarkemmin Apottiin.

Osa 1: Testaus hankkeen aikana

Aikataulun kiveen kirjoitus

Apotti-hanke käynnistettiin vuonna 2012, ja se saatiin päätökseen syksyllä 2022. Hanketta määriteltiin huolella ja sopimus Epic Systemsin kanssa tehtiin huhtikuussa vuonna 2016. Silloin asetettiin käyttöönottojen ajankohdat, joihin tähdättiin siitä eteenpäin. Ensimmäisen käyttöönoton ajankohdaksi määritettiin marraskuu 2018 ja siinä myös pysyttiin: ensimmäinen käyttöönotto tapahtui 10.11.2018.

Testaukseen valmistautuminen

Apotti-hanke oli ainutlaatuinen, niin myös sen testaus: mikään olemassa oleva testauskoulutus ei valmistanut siihen suoraan. Määrittely- ja rakennusvaiheen alussa ei ollut vielä Apotin omia toimintatapoja eikä prosesseja – sen sijaan oli satoja innokkaita ihmisiä rakentamassa järjestelmää ja luomassa prosessit, joilla urakka oli mahdollista saattaa valmiiksi.

Testaustiimissä oli kourallinen ihmisiä ja meillä kaikilla oli vankka kokemus ohjelmistokehityksestä, enimmäkseen tietoliikennemaailmasta. Olimme ohjelmistotestauksen asiantuntijoita ja rooliksemme tuli luontevasti muiden testaajien ohjaaminen ja koordinointi. Tämä olikin järkevää, koska ympärillä oli kymmenittäin henkilöitä, joilla oli sote-maailman syvällinen tuntemus eli substanssiosaaminen, joka meiltä puuttui.

Nopeasti oli kehitettävä talon sisäinen testauskoulutus, jossa määriteltiin Apotin testauksen suuntaviivat. Koulutuksen toisessa osassa annettiin käytännön ohjeita Apotin testaamiseksi ja testauksen dokumentoimiseksi testauksenhallintajärjestelmään.

Testaus alkaa

Testaus oli määritelty alkavaksi syyskuussa 2017. Testaajat pyydettiin samaan huoneeseen ja järjestelmän testaus alkoi aikataulun mukaisesti. Olemassa olevat testiraakileet muokattiin vastaamaan tehtyä toteutusta. Tässä vaiheessa viimeistään tuli tutuksi havainnon käsite ja sen käsittelyprosessi. Käytiin läpi havainnon todennuksen tarkoitus ja uudelleentestauksen tarve.

Testauksen alkaessa henkilöstöä oli noin 250 ja jokainen oli potentiaalinen testaaja. Testauskoordinaattorin työssä korostuivat pehmeät taidot, miten opastaa hoitajaa tai lääkäriä testaamaan ohjelmistoa niin, että tiukat aikataulut pidetään. Lisärekrytointien myötä potentiaalisia testaajia oli kolmannen käyttöönoton kohdalla lähemmäs 500 henkilöä.

Testaus laajenee

Hankevaiheen lopussa integroitavia järjestelmiä – esimerkiksi Kanta, Verikeskus ja suomi.fi – oli noin 100. Tutuksi tuli Kanta-integraation merkitys suomalaisessa terveydenhuollossa. Kela on määritellyt toimintamallin, jossa uuden järjestelmätoimittajan pitää ensin todistaa Kelan määrittelemien piirteiden toiminta järjestelmässään Kantaa vasten ja vasta sen jälkeen pääsee yhteistestaukseen testaamaan omaa järjestelmäänsä muiden järjestelmäntoimittajien kanssa. Apotissa kaikki Kanta-toiminnallisuudet tulivat kerralla ja testaamiseen kului paljon kalenteriaikaa.

Covid 19 -pandemia toi oman lisänsä myös meille. Testaus tapahtui siihen asti fyysisesti yhteisessä testaustilassa. Pitkän työnkulun etenemisen merkiksi vietiin testipotilasta kuvaava post-it-lappu seuraavalle tiimille. Yhdessä yössä testaus siirtyi verkkoon ja post-it-laput vaihtuivat Teams-pingeihin kaikkien siirtyessä etätöihin.

 

Osa 2: Apotti-testaus jatkuvan palvelun aikana

Regressiotestaus

Regressiotestaus nousee aina vain suurempaan rooliin sen myötä, mitä enemmän piirteitä järjestelmässä on. Regressiotestauksella tarkoitetaan jo aiemmin testatun toiminnon uudelleentestausta sen jälkeen, kun järjestelmään on tehty muutoksia. On tärkeää varmistaa, että tehdyt muutokset eivät ole rikkoneet aiemmin toimivaksi todettua, asiakkaalla käytössä olevaa toimintoa. Versiopäivitys tehdään kahdesti vuodessa ja pienehköjä muutoksia viedään tuotantoon useammin SAFe-inkrementtien tahdissa.

Manuaalisen testauksen lisäksi pyritään kehittämään automaattista testausta regressiotestauksen taakkaa keventämään. Ideaalitilanne olisi, että suuri osa regressiotestauksesta hoituisi automaattisesti ja ihmistestaaja voisi keskittyä uuden läpikäymiseen.

Lääkintälaiteintegraatioiden testaus

Lääkintälaiteintegraatio tarkoittaa jatkuvaa dataa tuottavien lääkintälaitteiden integraatiota integraatioalustan avulla Apotti-järjestelmään. Laitteen lähettämät arvot käsitellään integraatioalustalla, ja sen jälkeen ne siirtyvät automaattisesti potilaan tietoihin. Esimerkiksi yhdellä ”raskaalla” tehohoitopaikalla potilaalla saattaa olla käytössä useita lääkintälaitteita (potilasvalvontamonitori, hengityskone, verenkierron monitori, sydämen tukipumppu, aivohappimittaus yms.). Apotti-järjestelmä mahdollistaa tietojen keräämisen useista erillisistä lääkintälaiteintegraatioista samanaikaisesti.

Lääkintälaiteintegraatioiden testaus tehdään jokaiselle erilliselle lääkintälaitteelle kaikilla niillä potilaspaikoilla/toimenpidetiloilla, joissa lääkintälaitetta tullaan käyttämään ja lääkintälaiteintegraatio on käytettävissä.

Järjestelmäintegraatioiden testaus

Järjestelmäintegraatiolla tarkoitetaan tietojen siirtämistä eri järjestelmien välillä, ja niitä on järjestelmässä tällä hetkellä noin 130. Päivittäin Apotti-järjestelmään sisään saapuu 4–5,5 miljoonaa sanomaa ja siitä ulos lähtee 2,5–4 miljoonaa sanomaa.

Integraatioiden testaukseen kiinnitetään erityisen paljon huomiota, koska ne ovat kriittinen osa Apotti-järjestelmän toimintaa. Kokemuksen mukaan integraation testaaminen on tehokkainta Teams-palaverissa, jossa kaikki osapuolet ovat yhtaikaa edustettuina. Järjestelmien yhteistoimintaa saadaan tarkkailtua reaaliaikaisesti ja samalla pystytään korjaamaan osa havaituista ongelmista. Apotti-järjestelmän toiminta testataan Apotin testiympäristössä, ja monista integroituvista järjestelmistä on tarjolla testiympäristöjä, joissa yhteistoimintaa voi testata. Toiminnan varmistamiseen käytetään kuvitteellisia potilaita tai Kelalta varta vasten saatuja Kanta-yhteensopivia testipotilaita.

Yksittäiset integraatiot ovat useimmiten osana pidempää työnkulkua. Toiminta ketjuuntuu ja kaikkien on toimittava yhdessä sovitulla tavalla. Asiakkaiden kannalta on erityisen tärkeää varmistaa tutkimustulosten saapuminen ja laskutuksen toiminta.

Sote-toiminnan siirtyminen yhdessä yössä aiemmilta vastuuorganisaatioilta uusille hyvinvointialueille 1.1.2023 aiheutti paljon regressiotestausta, jotta voitiin varmistaa järjestelmien toiminta uudistuksen tullessa voimaan. Tässä yhteydessä tehtiin erityisen läheistä yhteistyötä HUSin tietohallinnon kanssa. Yhdessä varmistettiin, että uusilta hyvinvointialueilta esimerkiksi lähetteet ja kuvantamismääräykset tulivat oikein HUSille ja tutkimustulokset palautuivat sovitusti. Hyvinvointialueiden joukossa oli sekä Apotti-järjestelmää käyttäviä että sitä käyttämättömiä alueita ja kaiken piti toimia yhteen. Ongelmakohtia löydettiin ja ne pystyttiin korjaamaan ennen määräaikaa. Ilotulitusrakettien paukkuessa tehtiin viimeiset varmistukset tuotantoon siirron jälkeen.

Ohjelmistopohjaisten lääkintälaitteiden testaus

ISO 13485:2016 sertifioitu laadunhallintajärjestelmä kattaa lääkinnällisten ohjelmistolaitteiden suunnittelun, kehittämisen ja jakelun sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisille palveluille. Apotilla on joitakin ohjelmistopohjaisia lääkintälaitteita, joiden dokumentointi ja testaaminen vaativat aivan erityistä huomiota.

 Tietoturva ja tietosuoja testataan tarkasti

Tietoturva ja tietosuoja huomioidaan kaikessa tekemisessä. Apotti on roolipohjainen järjestelmä ja mahdollistaa käyttäjien roolien pohjalta rakennetun tietosuojan. Asiakasorganisaatiot määrittelevät omaan toimintamalliinsa perustuvat roolit ja kunkin roolin tietojen saannin laajuuden. Kaikki työroolit testataan ennen käyttöönottoa: testataan, että työroolilla näkee tarvittavat tiedot ja toisaalta ei näe sellaista, mitä ei saa nähdä.

Lisähaastetta testaukseen tuo se, että nykylainsäädännön mukaisesti sosiaalihuollon tiedot sijaitsevat omassa rekisterissään ja terveydenhuollon tiedot omassaan. Kuitenkin asiakas/potilas voi antaa erikseen suostumuksensa siihen, että sosiaalihuollossa nähdään hänen terveydenhuollon tietojaan tai päinvastoin. Hän voi myös perua antamansa suostumukset. Näitä rekisterirajan ylityksiä testataan erityisellä tarkkuudella.

Asiakas/potilas voi myös kieltää tietojensa luovuttamisen asettamalla luovutuskieltoja. Kaikkien potilastietojen, hyvinvointialueen ja yksittäisten rekisterien kiellot koskevat jo olemassa olevia tietoja ja tulevaisuudessa syntyviä tietoja – nämä kaikki pitää huomioida testaussuunnitelmassa.

Kaikesta asiakas- ja potilastietojen käsittelystä jää jälki käyttölokiin mahdollistaen liki reaaliaikaisen tietojen käsittelyn valvonnan. Testauksessa tarkistetaan, että asiat kirjautuvat sovitulla tavalla käyttölokiin.

Testauksen lähitulevaisuuden näkymät

Asiakkailla on jatkuva tarve analysoida ja tehostaa omaa toimintaansa. Raportointi asiakas- ja potilastietojärjestelmästä on yksi keino saada dataa tiedolla johtamisen ja päätöksenteon tueksi. Jotta luotettavaa raportointia voi tehdä, tulee tiedon olla systemaattisesti kerättynä järjestelmään eli rakenteellisesti kirjattu. Pienistä tietopuroista syntyy iso tietojärvi, josta kehitysideoita voi ammentaa. Raportoinnin testaus edistyy sitä mukaa, kun hyvälaatuista dataa saadaan testiympäristöön.

Apotti-järjestelmässä on sisäänrakennettu kyvykkyys hyödyntää tekoälytekniikoita. Järjestelmätoimittajamme Epic Systemsin ensimmäiset tekoälysovellukset ovat jo käytössä Yhdysvalloissa ja Hollannissa. Suomessa seurataan lainsäädännön kehittymistä ja tehdään pohjatyötä uuden teknologian käyttöönottoa varten. Sillä välin keskitytään keräämään luotettavaa tietoa järjestelmään, josta tekoäly voisi hyödyntää informaatiota sovittavalla tavalla.


IMG_E1880

Katja Rajaniemi on työskennellyt Apotissa vuodesta 2016 ja nähnyt aitiopaikalta hankkeen vaihtumisen jatkuvaan tuotantoon. Aiemmin hän työskenteli testauksen eri rooleissa tietoliikennetekniikan alalla ja Apotti oli hyppy sote-maailman syvään päätyyn.