Eilen

Olen ollut mukana Hetkyn (nykyään TIVIA Uusimaa) yhdistyksissä, kuten ITU ja AKVA. Kerran vuonna 1993 ITU-kerhossakin vaikuttajana ollut Tuija Matikka kertoi minulle, että Tietotekniikan liitosta (nykyään TIVIA) oli pyydetty edistämään tietotekniikan etiikkaa. Olin juuri tullut filosofian kurssilta ja otin tehtävän vastaan, vaikka en aluksi tiennyt asiasta mitään. Päätin perustaa (tietotekniikan) etiikan työryhmän. Siihen pyysin mukaan työtovereita ja Hetkyn aktiiveja.

Aloimme ryhmässä pohtia, mitä etiikka oikein tarkoittaa tietotekniikan yhteydessä. Päättelimme, että alan etiikka on ihmisten, ammattilaisten etiikkaa Siihen aikaan ei vielä paljon puhuttu roboteista tai tekoälystä. Ihmiset olivat tietokoneiden suunnittelijoita, soveltajia, käyttäjiä, jne. Pyrimme ymmärtämään asioita paremmin, pohtimalla, mitkä ovat tietotekniikan intressiryhmät. Sellaisia ovat laki, data, kansainvälisyys, organisaatio, kollegat, ammatti, itse, käyttäjä, asiakas, yhteisö, yleisö ja ihmiskunta. Oli helppo keksiä ohjeita, kuten ”ole reilu työtoverillesi”. Se herätti kuitenkin lisäkysymyksiä. Eikö pitäisi olla reilu, asiakkaille, esimiehille jne.? Toisaalta riittääkö, että olen reilu, eikö pitäisi olla myös rehellinen, ystävällinen, auttavainen jne.? Lopuksi päädyimme toteamukseen: ole eettinen. Se ei oikein riittänyt etiikan ohjeeksi.

Kävimme pitkiä keskusteluja, pohdimme mm. Eduskunnassa, onko laki todella alamme intressiryhmä. Etiikan ongelmia olivat tuolloin, ja nykyäänkin lapsipornokuvien julkaiseminen netissä, ohjelmien laiton jakelu ja kopiointi. virusten levittäminen sekä toisten sähköpostien lukeminen. Mutta eikö ongelmina ole myös toimimattomat laitteet ja ohjelmat, loukkaavat sähköpostit ja roskaposti sekä bittilesket? Lopuksi saimme ohjeet, jotka mukailivat tietotekniikan etiikan intressiryhmiä. Ajan kuluessa emme olleet aivan tyytyväisiä ohjeisiin, joten päätimme uudistaa ne. Nykyään pääotsikot ovat valta ja vastuu, asenne, viestintä, työn vaikutukset, muut ihmiset sekä eettisyyden kasvu. Ohjeet löytyvät TIVIA:n sivuilta Tietotekniikan ammattilaisen etiikan ohjeisto.

Kun aihe oli kuuma, kirjottelimme asiasta alan lehtiin ja kävimme kouluttamassa opetuslaitoksissa. Yritin myös päästä yrityksiin puhumaan aiheesta, mutta sieltä ei näytetty vihreätä valoa. Eräs uudehko jäsen ryhmässämme on kuitenkin yrityksessä, joka auttaa muita yrityksiä compliace:ssa (voisi suomentaa esimerkiksi toimiminen säädösten tai määräysten mukaan). Kyse ei ole etiikasta sen koko merkityksessä, mutta esimerkiksi ryhmämme etiikan ohjeet ovat myös säädöksiä. Määräyksiä etiikan ohjeet eivät voi olla, koska silloin tarvittaisiin myös rangaistuksia.

Tänään

Ryhmän jäsenteen kiireiden takia emme ole viime aikoina ehtineet usein kokoontua. Etiikan ongelmat eivät suinkaan ole hävinneet, tietotekniikan käyttäjiä ja vaikuttajia on entistä enemmän. Uudet nopeat langattomat verkkoyhteydet, robotiikka ja tekoäly tuovat aivan uusia ongelmia tietotekniikan etiikkaan. Kohta pieniä prosessoreita, joissa on langaton yhteys, on autoissa, jääkaapeissa, kahvimukeissa, hammasharjoissa ja eläimissä. Kuinka turvallisia ne ovat? Jo tietotekniikan etiikan hämyisinä alkuaikoina tietokirjoittajat loivat mielikuvituksissaan robotteja, jotka olivat enemmän tai vähemmän ihmisen kaltaisia. Kenties hienoimmin tekoälyn mahdollisuuksia on pohdittu Stanley Kubrickin ja Arthur C. Clarken Avaruusseikkailu 2001. Tuo tulevaisuus on meille jo mennyttä.

On kuitenkin ilo huomata, että ryhmämme jäsenet, jotka ovat yliopistossa professoreina, ovat edistäneet alan etiikkaa työpaikoillaan. Lisäksi he ovat järjestäneet järjestävät tietotekniikan seminaareja. Aiheita varmaan riittää, sillä robotiikka yhdistettynä tekoälyyn luo uusia mahdollisuuksia ja ehkä uhkiakin ihmiskunnalle.

Tulevaisuudessa

Tulevaa aikaa ei voi varmasti ennustaa, mutta yleensä tulevaisuuden merkit näkyvät jo nykyisyydessä. Voi sanoa, että vanhat etiikan ongelmat eivät häviä minnekään ja uusia on tulossa. Silti mitään varmaa ei voi ennustaa, joten asiat ovat pääosin kysymyksiä. Ehkä joskus keskustelemme robotin kanssa luullen sitä ihmiseksi. Jos robotti tekee epäeettisen teon, voimmeko moittia sitä? Ja jos voimme, ottaako se opikseen? Voivatko robotit ottaa vallan ihmisiltä?

Entä nuo eSIM:in sisältämät mikrosirut, on todennäköistä, että niitä asennetaan myös ihmisiin. Keräävätkö ne vain dataa ihmisestä, vai voiko niiden kautta vaikuttaa ihmisen toimintoihin? Meneekö tuo yksilöistä kerätty data vain sinne, minne sen pitäisikin mennä, vai valuuko se myös sopimattomiin ja jopa vaarallisiin kohteisiin?

Niinpä niin, varmoja vastauksia ei voi antaa. Etiikan työryhmän tulle aina olla eturintamassa, varoittamassa päättäjiä uusista uhkista. Toivottavasti se on mahdollista eivätkä päättäjät viittaa kintaalla varoituksiin.


Kari Kaipainen toimii Tietotekniikan tukena Haagan seurakunnassa. Hän tukee ihmisiä tietotekniikan ja puhelinten kanssa sekä hoitaa tietosuoja-asioita. Hän luopui pari vuotta sitten etiikan työryhmän puheenjohtajuudesta, mutta on vielä siinä mukana. Kari on ollut jo useita vuosia eläkkeellä.