5G mahdollistaa kolmen tyyppisiä käyttötapauksia. 1. Suuria määriä IoT tyyppisiä laitteita per neliökilometri. 2. Suuren kapasiteetin ja kaistanleveyden palveluita sekä 3. Kriittisiä ja pienen viiveen palveluita. Kuvassa on esimerkkejä näistä.

Hiljattain erään startup-yrityksen edustaja kysyi minulta, koska se 5G oikein tulee. ”Tänä vuonna”; Vastasin hymyillen. Kysyjä katsoi minua hämmästyneenä ja kysyi uudestaan, koska se tulee oikeasti kuluttajille. Hymyilin ja vastasin, että vuonna 2020.

Hämmentävää mutta totta: molemmat vastaukset ovat yhtä tosia. Ensimmäiset julkisuudessa esitetyt lupaukset 5G-puhelinten lanseeraamisesta markkinoille osuvat loppuvuoteen 2019, jolloin ne olisivat sivistyneen arvaukseni mukaan saatavilla kaupoista vuonna 2020. Tämä ei tarkoita kaikkia puhelimia, vaan ns. high end -malleja. Peruspuhelimiin joudumme odottelemaan 5G:tä vielä hetkisen. Ja on totta, että joudumme vaihtamaan puhelinta saadaksemme 5G-verkon hyödyt käyttöömme. 5G edustaa uutta tekniikkaa, jota ei ole mahdollista päivittää vanhoihin laitteisiin. Se ei tosin ole ongelma, koska suomalaiset vaihtavat puhelimiaan varsin tiuhaan.

Miten kuluttaja sitten hyötyy 5G-laitteista? Videosovelluksia ainakin tulee lisää – puhelinhan on nykyään yksi kanava katsoa TV:tä tai yhä useammin Netflixin kaltaisia streaming-palveluita. Tulemme lisäksi näkemään lisätyn ja virtuaalitodellisuuden sovelluksia kasvavassa määrin. Samoin voimme olettaa, että verkkopelaamisen kokemus mobiililaitteilla paranee huomattavasti. Kokeilimme alkuvuodesta verkkopelaamista 5G-yhteydellä ammattipelaajan kanssa, ja kokemus oli erittäin lupaava.

5G:n pieni ja stabiili viive tarjoaa myös verkkopelaajille hyvin laadukkaan kokemuksen ja samalla mahdollistaa mobiilimman pelaamisen. Kuva eSports 5G kokeilusta.

Samaan aikaan on hyvä huomata, että ensimmäiset 5G-päätelaitteet eivät ole puhelimia vaan reitittimiä eli hotspot-laitteita tai modeemeita. Eli laitteita, jotka vastaanottavat 5G-radiosignaalia ja jakavat sitä eteenpäin ethernet-kaapelilla tai wifillä. Näitä löytyy kodeista esimerkiksi langattoman laajakaistan reitittiminä.

Merkittävämpi kohderyhmä ja 5G:n ensimmäisiä hyödyntäjiä ovat kuitenkin yritykset, toimistot, logistiikka, tuotanto ja tehtaat. Niissä on jo usean vuoden ajan tehty hankkeita digitaalisaation edistämiseksi ja 5G kiihdyttää tätä kehitystä, koska tarjolla oleva langaton kaista kasvaa merkittävästi, käytännössä siis gigabitteihin. Kun tähän lisätään erittäin pieni, millisekuntien viive, tulemme näkemään uusia, mullistavia digitaalisia ratkaisuja eri toimialoilla.

Hiljattain Telia ja Nokia, yhdessä Intelin ja startup-yritys Finwen kanssa, kokeilivat Oulussa reaaliaikaista videoanalytiikkaa tehtaalla tuotannon seurantaan 5G-verkon yli. Kokeilussa kyettiin välittömästi havaitsemaan asennusprosessin virheet ja pystyttiin osoittamaan, että automaatio 5G-verkkoa hyödyntäen on mahdollista. Jatkossa tämän kokeilun oppeja voi hyödyntää laajassakin skaalassa. 5G muodostaa yhdessä datan pilvilaskennan ja datakeskusten sekä tekoälyn ja analytiikan kanssa hienon kokonaisuuden. Kykenemme 5G:n ansiosta siirtämään suuria määriä dataa datakeskuksiin ja pilvilaskentaan lähes viiveettömästi. Kun tähän yhdistetään parhaillaan kypsyvä tekoälybuumi, on meillä valmiina todellinen datan vallankumous.

Telia ja Nokia kokeilivat 5G:tä yhdessä pilvilaskennan ja video-analytiikan kanssa Oulun tukiasematehtaan kokoonpanolinjalla. Kokeilu osoitti 5G:n mahdollisuudet vaativiin Industry 4.0 tyyppisiin käyttötapauksiin. Kuvassa video-analytiikka seuraa 5G:n yli, että asennus menee määritetyllä tavalla.

Tekniikka on jo olemassa. 5G-reitittimiä on tulossa laajemmin markkinoille ensi vuonna. Jo tänä vuonna näemme niistä ensimmäisiä versioita, joita on jo hyödynnetty ensimmäisissä kokeiluissa.

Tässä ei kuitenkaan ole kaikki. Yksi 5G:n arvolupauksista on, että se tukee suuria määriä pieniä laitteita, kuten IoT-sensoreita. Tätä arvolupausta toteuttaa jo Telian hiljattain kau- palliseen käyttöön tuoma NB-IoT-tekniikka. Vaikka se toimiikin osana 4G-verkkoa, toiminnallisuudet muistuttavat 5G:tä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että 5G lanseerataan useassa vaiheessa – todennäköisesti ensin yritysten ja sitten kuluttajien käyttöön. 5G tulee tarjoamaan hyvin erilaisia käyttäjäkokemuksia, jotka pitävät sisällään muun muassa IoT-laitteita, videoanalytiikkaa ja viihde-elämyksiä kodeissa. Lanseerausajankohtaa mielenkiintoisempi kysymys onkin, mitä kaikkea 5G mahdollistaa.


Mika Raitola rakentaa käyttötapauksia Telian 5G projektissa ja vastaa Telian 5G kumppaniverkostosta, 5G Finland:sta.