Opi muiden virheistä, älä toista niitä.

Tämä ei ole perusteos ketteryydestä. Sinulle ovat jo tuttuja perustermit kuten agile, lean, inkrementti, sprintti, itseorganisoituminen ja refaktorointi. Olet jo perehtynyt johonkin ketterään menetelmään ja tiedät perusprosessin, jolla ketterä projekti voidaan vetää läpi tai ketterää prosessia voidaan ylläpitää.

Jos seuraat jonkun muun sinulle valmiina antamaa toimintatapaa, et kuitenkaan itse koe olevasi tarpeeksi ketterä. Sinun on sovitettava menetelmä omaan tilanteeseen sopivaksi. Miten toimit, kun asiakas ei olekaan ketterä? Kun henkilöstö ei olekaan itseorganisoituvaa? Kun henkilöstö onkin kette- rämpää kuin johto? Kun ketterien toimittajasopimusten tekeminen on tuskaa? Kun Product Owneria ei löydy? Kun scrum-roolien jaot risteävät? Kun järjestelmän testaus ei mahdu sprinttiin? Kun asiakas muuttaa vaatimuksia kesken sprintin? Kun onkin useampia tiimejä?

Kenties jatkat härkäpäisesti valitsemallasi menetelmällä? Tai kokeilet summamutikassa jotain uutta? Tai kilautat kollegalle? Tai luet tämän kirjan ja suuntaat parempaan suuntaan.

Ammentamalla suomalaisten huippuammattilaisten kokemuksista, ymmärryksestä ja osaamisesta tämä opus antaa eläviä kokemuksia, joita perusteokset eivät sisällä. Pelkän ketterän evankeliumin toistamisen sijaan täältä löydät kivuliaita selviytymistarinoita ja mitä niistä on matkan varrella opittu.

Kirja on kirjoitettu ketterin menetelmin yhden viikonlopun aikana. Kirjoittajia on motivoinut halu jakaa omia käytännön kokemuksiaan omien kollegoi- den kanssa, jotta kanssamatkustajien tie ketteryyteen olisi helpompi ja joutuisampi.

Teos sopii kaikille tietotyöntekijöille, jotka ovat jo ketteriä tai ovat tulossa ketteriksi, sekä alaa opiskeleville.

Osta fyysinen kirja.

Ketterän kirjan historia

Ketterä kirja kirjoitettiin vuoden 2013 tammikuussa, aluksi yhdessä viikonlopussa. Kirjoitustyö tehtiin Google Drivessa. Kirjapyrähdyksen suunnittelu tapahtui LinkedInissä sekä Etherpadissa. Tässä vaiheessa kirja oli vielä hieman ”karhea”. Kahden päivän kirjapyrähdyksen lopussa julkaistiin versio 1.0 PDF-muodossa, joka julkaistiin avoimella CC BY -lisenssillä. Finn Lectura julkaisi omatoimisesti 1.0-version maksullisena eKirjana nimellä ”Ketterää kehitystä”.

Seuraavalla viikolla julkaistiin hieman korjailtu versio 1.1.

Osa kirjoittajista kokoontui vielä yhdeksi lauantaiksi työstämään kirjan rakennetta ja yhtenäistämään sisältöä. Tuloksena syntyi versio 2.0. Versiot 1.0, 1.1 ja 2.0 julkaistiin avoimella CC BY -lisenssillä.

Tämän jälkeen kirjaa työstettiin ja sen kieltä huollettiin. Lopputulos julkaistiin version 3.0, joka julkaistiin ilman avointa lisenssiä.

Lataa kirjan

  • versio 1.1 PDF-muodossa tai
  • versio 2.0b PDF-muodossa.

Kirjan 3.0 -versio, 398 vuotta ketteriä kokemuksia, on ostettavissa fyysisenä kirjana verkkokaupasta. Englanninkielistä versiota kirjasta tuskin tulee, sillä käännöskustannukset ylittävät odotetut myyntitulot moninkertaisesti.

Kirjan kirjoittajat

Antti Auer, Liisa Auer, Miikka Heinäsmäki, Jussi Hölttä, Eija Kalliala, Maarit Laanti, Kati Laine, Lare Lekman, Paula Miinalainen, Heikki Naski, Timo Piiparinen, Hannu Puhakka, Maaret Pyhäjärvi, Tuula Pääkkönen, Silja Räisänen, Jussi Rosti, Henri Sora, Marko Taipale, Jukka Talvio, Ari Tanninen, Tarmo Toikkanen, Towo Toivola, Kimmo Toro, Anne Valsta, Virve Väyrynen, Martin von Weissenberg

Tukijat

Kirjan kirjoittamista ovat tukeneet

Systeemityöyhdistys SYTYKE ry
Sytyke ry yhdistää suomalaiset tietojärjestelmätyön ammattilaiset liiketoiminnasta teknisiin asiantuntijoihin. Ajankohtaisia systeemityöteemoja, ajatusten vaihtoa ja oppimista alan ammattilaisten kesken – hypetystä tervejärkisesti.

Tietotekniikan liitto ry (nykyisin TIVIA)
Tietotekniikan liitto ry, TTL (nykyisin TIVIA), on valtakunnallinen ja puolueeton tietotekniikka-alalla toimivien yhdistysten yhteistyöjärjestö, joka koostuu lähes 30 alueellisesta yhdistyksestä, teemayhdistyksestä tai opiskelijayhdistyksestä. Liittoyhteisön jäseninä on 15.000 alan ammattilaista ja lähes 500 tietotekniikkaa tuottavaa tai sitä käyttävää yritystä ja muuta organisaatiota. TIVIAn tavoitteena on jäsenistön ammatillisen osaamisen ja arvostuksen kehittäminen.

Agile Finland ry
Agile Finland ry is a non-profit association of software professionals. The purpose of Agile Finland is to raise the public’s awareness of Agile Software Development, advance the use of Agile and increase it’s members’ Agile knowhow.

Ambientia oy
Ambientia on konsultointi-, suunnittelu- ja sovelluskehitysyritys, joka luo verkko- ja mobiilisovelluksia asiakkaiden liiketoiminnan digitalisoimiseksi.