Kuka olet?

Nimi on Jussi Nissilä. Olen toiminut huhti-toukokuun vaihteesta TIVIAn toiminnanjohtajana. Lisäksi toimin myös TIVIAn liiketoimintaa harjoittavan Infuture Oy:n toimitusjohtajana sekä Tietotekniikan tutkimussäätiön asiamiehenä.

Mistä tulet?

Vartuin Rovaniemellä ja opiskelin Turussa, jossa tutustuin myös TIVIA-yhteisöön VSTKY:n toiminnan kautta. Työhistoriaan kuuluu erilaisia tutkimus-, koulutus- ja kehitystehtäviä yliopistolla, konsultin hommia, kansainvälistä yhteistyötä mm. Venäjän, Kenian, Vietnamin ja Iso-Britannian suuntaan sekä digitaaliseen talouteen liittyviä politiikkatoimia. TIVIAan siirryin työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Miksi TIVIA?

Laajamittaisen digitalisaation myötä tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisilla on avain keskeinen rooli talouden ja yhteiskunnan kehittymisessä. TIVIA tarjoaa verkostoja, koulutusta ja tutkittua tietoa ammatillisen osaamisen kehittämiseksi sekä toimii yhteiskunnallisena vaikuttajana alaan liittyvissä kysymyksissä. TIVIAn merkitys Suomelle on tärkeämpi kuin moni osaa ajatella. Minusta on mahtavaa päästä työskentelemään tällaisen yhteisön pariin.

Mikä tekee TIVIAsta edelläkävijän?

TIVIAn paras voimavara on tietysti yhteisömme eli lähes 30 jäsenyhdistystä, tuhannet ammattilaiset ja sadat yritykset, joista liittoyhteisö muodostuu. Yhteisö on koko Suomen kattava ja monimuotoinen, jonka ansiosta voimme palvella alan ammattilaisia ja koko yhteiskuntaa hyvin eri asioissa ja eri puolella maata. Puolueettoman asemamme ansiosta TIVIAan voi luottaa, kun tarvitaan yksittäisistä intresseistä vapaata pelinrakentajaa tuomaan eri tahoja yhteen, käynnistämään uutta toimintaa tai kokoamaan tilannekuvaa vaikeista asioista.

Mihin suuntaan TIVIA-laivaa viedään?

TIVIAn tavoitteena on olla Suomen aktiivisin ja vetovoimaisin osaajaverkosto. Viime syksyn liittokokouksessa hyväksytyn toimintasuunnitelman mukaisesti tulemme panostamaan jäsenten osaamisen kehittämiseen ja verkostojen alustana toimimiseen, kasvamaan valtakunnallisena yhteisönä sekä panostamaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Laiva on hyvä vertauskuva, sillä yhteisö on iso ja kääntyy hitaasti, mutta sitten kun yhdessä saadaan otettua oikea kurssi, niin meitähän ei pysäytä mikään!

Mitä  systeemityö on (omasta mielestäsi)?

Kattava kirjo lähinnä tietojärjestelmien suunnitteluun ja kehittämiseen liittyviä oppeja ja käytänteitä. Itse olen perehtynyt tarkemmin mm. Peter Checklandin ja Brian Wilsonin kehittämään soft systems methodology:yn, jota hyödynsin toimintatutkimusotteella tehdyssä väitöskirjatyössäni.

Mikä on lempiruokasi?

Olen jo useamman vuoden tietoisesti vähentänyt lihan syömistä, eikä se ole aina ollut helppoa. Perustin kieli poskella nimetyn ”Sekaaniperheen vegeseikkailu” –ruokablogin, jossa kerron tästä matkasta ja jaan joitain reseptejä. Suosikkejani on vietnamilainen Banh mi –tofukulho, josta en tosin ole saanut aikaiseksi kirjoittaa blogikirjoitusta, mutta johon löytyy netistä helpot ohjeet Suomessakin tehtäväksi. Siinä on tofua ja korianteria, joita molempia aiemmin inhosin. Onneksi ihminen saa muuttaa mieltään!