Kun pohdiskelin tämän lehden teeman kirkastamista kolumnin muotoon, niin otin avuksi taka-himalajalaisen omnomnom-tekniikan. Mutustelin siis sanoja palvelumuotoilu ja iot suussani, kunnes ne jauhautuivat nirvanalliseksi mössöksi, josta feeniks-lintumaisesti alkoi kohota esiin yksi nimi: Montesquieu. Montesquieu?! Kyllä, piti katsoa oikein tietokoneelta oikea kirjoitusasu.  Täytyy myöntää, että ihmettelin vähän itsekin, että mikä ihmeen Montesquieu tähän nyt tupsahti. Ja kuka se oikein oli? Tokihan tiesin sen, kuuluuhan laaja filosofis-metafyysinen mielenkiinto jokaisen kolumnistin työkalupakkiin. Olin vain ehtinyt unohtaa koko tyypin.

Montesquieu oli ikään kuin taiteilijanimi, niin kuin Pelé. Herran oikea nimi oli Edison Arantes do Nascimento. Montesquieu taas oli Charles-Louis de Secondat, La Breden ja Montesquieun paroni ja hän eli 1700-luvun alun molemmin puolin. Hänen suurin ajatuksellinen saavutuksensa oli vallan kolmijako-oppi, jossa siis lainsäädäntövalta, päätäntävalta ja tuomiovalta pitää olla eri instansseilla, ihan kansalaisten vapauden takeeksi.

Itse olen vähän kehitellyt tuota ajatusta pidemmälle, näinä some-aikoina. Nimittäin tuohon kolmijako-oppiin pitäisi lisätä yksi elementti lisää. Tämä uusi nelijako-oppi pitkälti pohjautuu samaan kolmiyhteyteen, mutta uutena vallan ominaisuutena on liitettävä siihen mielivalta. Se on vallan se ominaisuus, jota hallitsevat pitkälti ne, jotka eivät noihin kolmeen muuhun pääse mitenkään osallisiksi, suurelta osin kognitiivisten ominaisuuksiensa haasteellisuuden takia. Ja hyvä onkin, etteivät pääse. Mutta jotta ei valuttaisi liian pitkälle itse aiheesta, niin miten tuo Montesquieu (alan jo pikkuhiljaa oppia tuon kirjoitusasun, ilman, että pitää joka kerta luntata) liittyy lehden teemaan? Fiksuimmat lukijat ovat jo keksineet tuon kolmijaon ja kolumnin otsikon välisen yhteyden. Loputkin nyt, kun vähän vihjasin.

Järjestelmäkehityksen – tai uskaltaisiko käyttää niinkin terävää ja jo entuudestaan keksittyä termiä kuin systeemityön (!) erään haaran ytimessä on juuri nämä teeman palvelumuotoilu ja iot. Mutta se kolmijako vaatii vielä yhden elementin, joka luonnollisesti on äly. Olkoot sitten kone-, teko- tai keinoäly (kirjoitin muuten vahingossa ensin keinuäly, joka voisikin olla seuraava suuri hype, mietin tätä vähän lisää), mutta jonkinlaista järkeä kehittämistyössä olisi ainakin joskus hyvä käyttää. Paljonhan meillä on esimerkkejä hankkeista, joissa järjen käyttö on unohtunut tai on käytetty huonoa tai vanhentunutta järkeä, mutta onneksi markkinoille tosiaan on tullut jo keinotekoistakin järkeä, jota saa suhteellisen halvalla.

Mutta siis, kun tehdään jotain teknologiajuttua, niin anturit tuottavat dataa, äly käsittelee sen ja palvelumuotoilulla palvelu saadaan helposti rahastettavaan muotoon ja sillä pystytään peittämään se, että palvelun tai prosessin taustalla kulkee häkellyttävän paljon epäilyttävän arveluttavaa dataa. Mietitään nyt niinkin simppeliä asiaa kuin älyvaate. Sehän tietenkin kerää tietoa lämpötilasta, liikkeestä, sijainnista ja hien koostumuksesta. Hien avulla saadaan selville mitä olet syönyt, juonut, hengittänyt, oletko stressaantunut, käytätkö steroideja, eläimillä testattua kosmetiikkaa vai oletko vegaani. Kaikki tuo tieto menee johonkin käsiteltäväksi ja siihen tulee mahdollisesti jonkinlainen vaste. Jossain vaiheessa ne perhanan kalsarit voivat tulla johtopäätökseen, että tilataanpa suolitähystys ja toisekseen tämä tyyppi on nyt riittävästi maannut sohvalla ja alkavat tuottaa liikkeelle lähtemistä kannustavia pieniä hyvin kohdistettuja sähköiskuja. Siinä täytyy kyllä toivoa, että voimakkuudensäätösoftassa ei pahemmin olisi bugeja.

Mutta kuten me kaikki, minäkin uskon valoisaan tulevaisuuteen. Muutettuani alueelle, joka on 80 metrin korkeudella nykyisestä merenpinnasta, uskon, että otsikon viittaus ensimmäisen kirjeeseen korinttilaisille johdattaa meidät leppoisille niityille lepäämään ja nauttimaan teknologian mukanaan tuomista hyveellisistä ja pyyteettömän armeliaista sovelluksista, joiden kokonaisvaltaisuus saattaisi saattaa meidät suuren peljästyksen valtaan, mikäli kunnon palvelumuotoilu ei peittäisi sitä hirmuista seitsenpäistä petoa, joka siellä takana kuitenkin jyllää.

Nukkukaa yönne rauhassa ja tehkää työnne levollisin mielin.