Johtamisesta on maailman sivu kirjoitettu valtava määrä kirjoja. Aihe sinänsä on yksinkertainen. Johtamisessahan on kyse saada ihmiset toimimaan tietyn tavoitteen saavuttamiseksi. Yksinkertaista asiassa on se, että pitää vain saada ihmiset ymmärtämään ja jakamaan tuo tavoite. Se, miten se sitten tehdään, onkin se vaikeampi asia ja hetikohta siinä sitten ollaankin erilaisten persoonallisuustyyppien ja johtamisstrategioiden äärellä. Tietysti sekään eri riitä. Vaikka ihmisillä olisi sama tavoite, niin siltikin homma voi mennä hienosti pieleen, jos koko ajan ei seurata tapahtumia ja tehdä korjausliikkeitä.

Jalkapallojoukkue häviää melko takuuvarmasti, mikäli jokainen pelaaja tuntee tehtäväkseen olla maaleja tekevä keskushyökkääjä ja kaikki juoksevat yhtenä kasana pallon perässä. Jo ihan normaalissa IT-projektissa (okei, tiedän kyllä, että normaaleja IT-projekteja ei ole olemassakaan) jokaiselle määritellään omat tehtävät, jotka sitten osaltaan tukevat tavoitteeseen pääsyä. Eli jokaisen pitäisi ymmärtää tavoitteen lisäksi myös se, mitä juuri hänen täytyy tehdä, jotta tavoitteeseen päästään. Helppoa. Eihän tuo nyt vaadi muuta kuin vähän selittämistä ja seuraamista, että selittämisen jälkeen se asia sitten kanssa tehdään siten, kuin selittäjä on sen selittänyt. Vaikeudet löytyvät sitten seuraavissa asioissa: kommunikaatio-ongelmat, haasteet kognitiivisessa tai motivaationaalisessa tasossa osapuolten välillä, aika- ja resurssipula, osaaminen. Nuo kun saadaan pois, niin mihinköhän ihmiskunta oikein pystyisi? Tai jos saataisiin edes nuo kommunikaatio-ongelmat pois.

Jos ajatellaan yrityksiä – on siis hyvä nyt vähän rajata tätä teemaa – ja niiden johtamista, niin totta kai asiassa on vähän muutakin kuin nuo edellisessä kappaleessa mainitut ongelmat, jotka enemmän syyllistävät johdettavia. Joskus, toki tosiaan vain hyvin harvinaisissa tapauksissa, ongelmia voi olla myös johtajassa. Ehkä hän ei olekaan se penaalin terävin kynä tai vielä pahempaa, on. Tarkoitan, että kun kaksi älykkyysosamäärältään riittävän paljon eroavaa ihmistä keskustelee, niin ymmärtäminen käy todella vaikeaksi ja väärinkäsitysten määrä kasvaa. Huonoin vaihtoehto noissa tilanteissa on aina se, että toinen kuvittelee ymmärtäneensä oikein. Lausannen yliopisto teki taannoin tutkimuksen, jonka mukaan korkea älykkyysosamäärä ei ole eduksi johtamisessa. Älykkyys vaikuttaa myönteisesti johtamiseen tiettyyn pisteeseen asti, mutta sen jälkeen kielteisesti. Eikä tuossa pisteessä edes pääse Mensaan. Mutta. Tuossa tutkimuksessa ei taidettu ottaa huomioon alaisten älykkyyttä. Voisin kuvitella, että oikein fiksuista ihmisistä koostuvassa yrityksessä johtajankin täytyy olla edes suurin piirtein samaa tasoa.

Olisiko nykyajan tai tulevaisuuden tietotekniikasta sitten mitään apua johtohahmoille? Ehkä kysymys on väärä. Olisiko nykyajan tai tulevaisuuden tietotekniikasta mitään apua siihen, että johtajia ei tarvittaisi? Monet yritykset kehuskelevat matalalla organisaatiolla, voisiko olla yritys, jossa ei olisi yhtään johtajaa? Kuulostaa aika absurdilta, voisiko olla projekti, jossa ei ole projektipäällikköä? Jos kaikki yrityksen tai projektin työntekijät olisivat erittäin omatoimisia ja itseohjautuvia, niin silloin tuo voisi olla mahdollista, mutta se vaatisi hurjan määrän kommunikaatiota. Jopa siinä määrin, että se saattaisi vielä aikaa itse työltä. Helpompaahan se on vain tehdä, mitä käsketään. Ja antaa esimiesten miettiä. Eli johtaminen ja johtajien käyttäminen on työn tehokkuuden optimointia.

Ohjelmistorobotiikka ei ehkä ole ratkaisu, mutta kun siihen yhdistetään taas ne kuuluisat tekoäly ja koneoppiminen, niin aletaankin olla jo lähellä. Luetetaan tekoälyllä kaikki johtamiskirjat, psykologiateokset, ihmisten luonneanalyysit ja vähän todennäköisyyslaskentaa (koska onni oli eräässä ruotsalaistutkimuksessa yksi menestyneiden toimitusjohtajien tärkeimmistä ominaisuuksista), annetaan prosessoida vähän aikaa ja voilà!, meillä on monistettava johtaja, joka osaa käsitellä alaisia yksilöinä ja, mikä tärkeintä, oppii virheistään.

Voiko mitään vakavasti otettavaa tekstiä johtajuudesta kirjoittaa ilman mainintaa Sun Tzun kirjasta Sodankäynnin taito? Ei voi, joten nyt se maininta on tehty ja voimme lopettaa.