Ohjelma ja puhujat

Osallistu seminaariin

Mallinnusilta nyt koko päivän tapahtumana

Hyviä uutisia: seminaari toteutuu sillä saimme määräaikaan mennessä riittävästi ilmoittautumisia! Koska tilaan mahtuu vielä, niin jatkoimme ilmoittautumisaikaa: viimeinen päivä ilmoittautua on tiistai 25.10.

KAOS-ryhmän kaikkien aikojen suosituin iltatapahtuma lienee niin kutsuttu mallinnusilta. Sille on kovasti toivottu jatkoa, joten päätimme ryhtyä tuumasta toimeen. Samalla halusimme kuitenkin päivittää hieman konseptia ja teimmekin siitä koko päivän kestävän liveseminaarin! Kattaaksemme tilojen ja tarjoilujen kulut, tilaisuus on maksullinen. Seminaarin hinta on 160 € / 230 € riippuen valitsemastasi seminaaripaketista. 

Seminaari pidetään torstaina 17.11. kokoushotelli Hanaholmenissa, jonne pääsee kätevästi länsimetrolla. Aamukahvia on tarjolla klo 9.00 alkaen, virallinen ohjelma alkaa klo 9.30. Seminaarin ohjelma päättyy klo 17.00, mutta iltaa on mahdollista jatkaa verkostoitumisen ja illallisen merkeissä vielä senkin jälkeen. Kokoushotellissa on mahdollista yöpyä. Varaathan tarvittaessa yöpymisesi suoraan hotellilta (www.hanaholmen.fi/kokoushotelli). Seminaarivieraita varten hotellia on pyydetty varaamaan 10 huonetta. Ilmoita varauksen yhteydessä koodi “SYTYKE”.

Ilmoittautuminen on avoinna tiistaina 25.10.2022. Seminaarin tilat ja tarjoilut on varattu 50 henkilölle ja seminaarin paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Seminaarin sisältö

Seminaari on suunnattu nimenomaan arkkitehdeille, joten ohjelmassa painottuvat mallintaminen ja arkkitehtuurimenetelmien kehitys. Aamupäivällä on tiedossa 5 puheenvuoroa, joiden aiheena ovat mm. käytännön kokemukset mallintamisesta, teknologia-arkkitehtuurin mallintaminen sekä palvelumuotoilun ja kokonaisarkkitehtuurin yhdistäminen.

Iltapäivällä jakaannumme kahteen työpajaan. Työpaja 1:n aiheena ovat mallintamisen hyvät käytännöt ja työpaja 2:n aiheeksi valikoitui tiedon ja tietoarkkitehtuurin mallintaminen. Valitsethan ilmoittautuessasi, kumpaan työpajaan haluat osallistua.

 

Ohjelma

9.00 – 9.30 Aamukahvia tarjolla
9.30 – 9.45 Tilaisuuden avaus
9.45 – 10.30 Katriina Valli, AI4Value: Käsitemallin rakentaminen tekoälyn avulla – annetaan datan kertoa
10.30 – 10.35 Tauko
10.35 – 11.25 Nina Wiiala, Fortum: Käytännön kokemukset arkkitehtuurimallintamisesta – case Fortum
11.30 – 12.30 Lounas
12.30 – 13.15 Timo Laine, Gofore, Yhdessä vai erikseen? Muotoilu ja mallinnus toiminnan kehittämisessä
13.15 – 14.00 Oskari Forsblom, Coala: Voiko tai edes kannattaako teknologia-arkkitehtuuria mallintaa?
14.00 – 14.45 Aija Palomäki, KONE: Informaatioarkkitehtuuria täsmätarpeisiin
14.45 – 15.00 Tauko ja siirtyminen työpajoihin
15.00 – 16.45 Työpajat 1 ja 2
16.45 – 17.00 Seminaaripäivän yhteenveto
18.00 – 20.00 Verkostoitumistilaisuus

Työpajat

Työpaja 1: Ajattele ennen kuin mallinnat!

Arkkitehtuurikuvat eivät aina osu maaliin. Nykytilan kuvauksia pidetään ikävystyttävinä (on meillä tietojärjestelmät muuallakin listattuna), tavoitetilan kuvaukset ovat hähmäisiä ja ICT-ratkaisun kuvaukset kryptisiä. Onko tilanteesta tietä ulos vai lopetammeko mallintamisen tykkänään?

Työpajassa keräämme osallistujien kokemuksia ja ideoita siitä, mitkä kuvaukset toimivat oikeasti. Mikä maastoutui liiketoimintaan niin, että sitä käytettiin jopa ilman arkkitehtia? Milloin saatiin kuvattua juuri sopiva määrä yksityiskohtia, ei liikaa mutta kerrottiin kuitenkin jotain mitä kaikki eivät tienneetkään. Ja niin edelleen…

Työpajaa vetävät: Anna Aaltonen / Coala ja Jouni Lähteenmäki / Posti

Työpaja 2 – Tietoarkkitehtuuri

Tietoja voidaan tarkastella ja kuvata eri tasoilla (käsitteellinen, looginen ja fyysinen) ja lisäksi tiedot halutaan kuvata osana muita kokonaisarkkitehtuurin näkökulmia. Tietojen kuvaamista voidaan tehdä lukuisilla eri notaatiolle ja mallinnusvälineillä, mutta kuinka hyvin nämä yhdistyvät muihin kokonaisarkkitehtuurin kuvauksiin?

Työpajassa keräämme osallistujien näkemyksiä ja kokemuksia siitä, mitkä ovat tietomallinnuksen eri kuvauskielien vahvuudet ja heikkoudet ja niiden suhde mm. Archimate-kieleen. Työpajaan osallistuvat voivat vaihtaa kokemuksia eri mallinnusvälineistä ja tietojen kuvaamisesta osana muita kokonaisarkkitehtuurin näkökulmia. Työpajaan osallistuvien suositellaan mahdollisuuksien tuomaan mukaan konkreettisia mallinnuksen esimerkkejä.

Työpajaa vetävät: Merja Tavajärvi-Mikkonen / Oikeusrekisterikeskus, Taina Eidam / Helsingin yliopisto ja Kaisa Falck / Fingrid, Riitta Alkula / Digi- ja Väestötietovirasto ja Lasse Rantalainen / Valmet

Asiantuntijat

  • Oskari Forsblom, Senior consultant, Coala Oy
  • Aija Palomäki, Enterprise Solution Architect, Data and Analytics, KONE
  • Katriina Valli, CEO /Founder, AI4Value
  • Nina Wiiala, Enterprise Architect, Fortum
  • Timo Laine, Service Architect, Gofore

 

Osallistu seminaariin

Seminaarivieraiden on mahdollista hankkia joko

  • koko seminaarin kattava seminaaripaketti sisältäen illan vapaamuotoisen verkostoitumistilaisuuden illallisen merkeissä
  • pelkän päiväohjelman sisältävä seminaaripaketti

Kumpaankin seminaaripakettiin sisältyy lounas ja jatkuva kahvitarjoilu. Illallinen on viiden ruokalajin maistelumenu ravintola Plats:ssa.

Seminaaripakettien hinnat

  • Koko seminaarin kattava seminaaripaketti 230 €
  • Pelkän päiväohjelman sisältävä seminaaripaketti 160 €

Ilmoittautuminen